Europejski przemysł drobiarski jednym z najważniejszych na świecie

Europa jest trzecim pod względem wielkości producentem mięsa drobiowego na świecie. Wartość sprzedawanego mięsa drobiowego w Europie wynosi ponad 32 mld €, a w zakładach drobiarskich zatrudnionych jest na stałe lub okresowe umowy ponad 300 tys. osób.

UE zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem wielkości eksportu mięsa drobiowego i czwarte miejsce w imporcie mięsa drobiowego, co oznacza, że UE jest jednym z najważniejszych partnerów handlowych w obrocie mięsem drobiowym w globalnym handlu. Ustalanie i wdrażanie nowych zasad międzynarodowego handlu mięsem drobiowym stanowi podstawę dalszego rozwoju przemysłu drobiarskiego w krajach UE i jest ważnym czynnikiem pobudzającym rozwój ekonomiczny krajów UE; stwarza także nowe miejsca pracy łagodząc społeczne napięcia wynikające z bezrobocia.

Mięso drobiowe prawdopodobnie będzie w 2020 r. najczęściej spożywanym mięsem na świecie wyprzedzając wieprzowinę i inne rodzaje mięsa. Europejski przemysł drobiarski wspiera wzrost konsumpcji mięsa drobiowego na świecie. Jest też liderem innowacyjnych rozwiązań w zakresie jakości i bezpieczeństwa mięsa drobiowego, co w sytuacji ciągłego zagrożenia zdrowia ludzi różnymi patogenami (np. bakterie z rodzaju Salmonella) stanowi dla coraz większej liczby klientów na świecie bardzo ważny czynnik.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma