W Rosji nowy zakład drobiarski będzie produkował 155 tys. ton rocznie mięsa indyczego

Damate, rosyjski producent mięsa indyczego, poinformował o otwarciu nowego zakładu o rocznej wydajności 155 tys. ton mięsa. Zlokalizowany w regionie Penza (ok. 150 km na północ od Saratowa) zakład jest największym producentem mięsa indyczego w Europie.

Damate zainwestował w zakład ponad 11 mld rubli (171 mln USD) i planuje osiągnięcie pełnej mocy produkcyjnej w 2020 r. Obecnie zatrudnia ponad 2000 pracowników.

„Zakład został wyposażony w najnowsze urządzenia pozwalające ubijać ok 6 tys. indyków na godzinę” – twierdzi Naum Babajew, prezes zarządu Damate. „Dzięki najnowszej technologii (m.in. chłodzenie tuszek zimnym powietrzem) możliwe jest produkowanie świeżego i bezpiecznego mięsa indyczego najwyższej jakości. W halach produkcyjnych zostały zainstalowane kamery, które podłączone do inteligentnego systemu analizy rejestrowanych obrazów video pozwalają w rzeczywistym czasie kontrolować cały proces produkcji” – dodaje Babajew.

Grupa Damate rozpoczęła produkcję indyków w 2012 r. w systemie pionowej integracji i posiada własne stada rodzicielskie, zakład wylęgowy oraz fermy tuczu, a także produkuje zboża, z których produkowane są specjalistyczne mieszanki paszowe dla indyków. Aby w pełni wykorzystać potencjał nowego zakładu (155 tys. ton mięsa indyczego rocznie), Damate rozbudował fermy rodzicielskie i tuczu, zmodernizował zakład wylęgowy oraz zwiększył produkcję pasz.   

Jak podał amerykański USDA, Rosja wyprodukowała w 2017 r. ponad 6,6 mln ton mięsa drobiowego, w tym ok. 363 tys. ton mięsa indyczego. Od tego czasu obserwuje się szybki wzrost rosyjskiej produkcji drobiarskiej, przy czym coraz częściej rosyjskie mięso drobiowe jest przedmiotem eksportu.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 11/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma