W Rosji nowy zakład drobiarski będzie produkował 155 tys. ton rocznie mięsa indyczego
Damate, rosyjski producent mięsa indyczego, poinformował o otwarciu nowego zakładu o rocznej wydajności 155 tys. ton mięsa. Zlokalizowany w regionie Penza (ok. 150 km na północ od Saratowa) zakład jest największym producentem mięsa indyczego w Europie.
Damate zainwestował w zakład ponad 11 mld rubli (171 mln USD) i planuje osiągnięcie pełnej mocy produkcyjnej w 2020 r. Obecnie zatrudnia ponad 2000 pracowników.
„Zakład został wyposażony w najnowsze urządzenia pozwalające ubijać ok 6 tys. indyków na godzinę” – twierdzi Naum Babajew, prezes zarządu Damate. „Dzięki najnowszej technologii (m.in. chłodzenie tuszek zimnym powietrzem) możliwe jest produkowanie świeżego i bezpiecznego mięsa indyczego najwyższej jakości. W halach produkcyjnych zostały zainstalowane kamery, które podłączone do inteligentnego systemu analizy rejestrowanych obrazów video pozwalają w rzeczywistym czasie kontrolować cały proces produkcji” – dodaje Babajew.
Grupa Damate rozpoczęła produkcję indyków w 2012 r. w systemie pionowej integracji i posiada własne stada rodzicielskie, zakład wylęgowy oraz fermy tuczu, a także produkuje zboża, z których produkowane są specjalistyczne mieszanki paszowe dla indyków. Aby w pełni wykorzystać potencjał nowego zakładu (155 tys. ton mięsa indyczego rocznie), Damate rozbudował fermy rodzicielskie i tuczu, zmodernizował zakład wylęgowy oraz zwiększył produkcję pasz.
Jak podał amerykański USDA, Rosja wyprodukowała w 2017 r. ponad 6,6 mln ton mięsa drobiowego, w tym ok. 363 tys. ton mięsa indyczego. Od tego czasu obserwuje się szybki wzrost rosyjskiej produkcji drobiarskiej, przy czym coraz częściej rosyjskie mięso drobiowe jest przedmiotem eksportu.