Amerykański Tyson Foods zwiększa swoje moce przerobowe w Europie i Tajlandii
Tyson Foods poinformował, że pomyślnie zakończył się zakup od brazylijskiego BRF dwóch przedsiębiorstw drobiarskich działających w Europie na terenie Holandii i Wielkiej Brytanii oraz czterech przedsiębiorstw drobiarskich działających w Tajlandii. Rozmowy między Tyson Foods i BRF toczyły się od lutego br.
Przejęte zakłady w Holandii i Wielkiej Brytanii specjalizują się w produkcji różnego rodzaju wyrobów z mięsa drobiowego sprzedawanych m. in. pod markami Grabits, Hot ‘N’ Kickin’Chicken, Speedy Pollo i Sadia. Także zakłady w Tajlandii oferują elementy mięsa drobiowego oraz wyroby charakterystyczne dla upodobań klientów w tej części świata.
„Przejęcie tych przedsiębiorstw jest zgodne z naszym programem budowania sieci produkcyjnej i biznesowej w skali globalnej” – stwierdził Noel White, prezes CEO Tyson Foods. „Dzięki temu będziemy mogli docierać do większej liczby klientów w Europie, Bliskim Wschodzie i Azji”.
Analitycy światowego rynku drobiarskiego przewidują, że 90% oczekiwanego wzrostu popytu na mięso drobiowe i wyroby z tego mięsa w okresie najbliższych pięciu lat będzie pochodziło z krajów spoza USA i Europy, w tym ponad 60% z krajów azjatyckich.
Przypomnijmy, że kilka dni temu BRF ogłosił chęć utworzenia wspólnego przedsięwzięcia z Marfrig Global Foods.