Najtańsze brojlery na Ukrainie i w Brazylii

Dzięki stałemu postępowi w zakresie hodowli, żywienia, profilaktyki weterynaryjnej, kształtowania warunków środowiskowych, modernizacji procesów przetwórczych i obniżeniu kosztów robocizny produkcja mięsa drobiowego na świecie jest coraz bardziej opłacalna.

Przemysł drobiarski wykorzystuje też znacznie więcej elementów kurcząt brojlerów do produkcji atrakcyjnych produktów żywnościowych. Filet z piersi kurcząt, który jest coraz tańszy, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie jako wysoko wartościowe i łatwe w przyrządzaniu mięso.

W większości krajów UE produkcja brojlerów jest wysoce opłacalna. Warto jednak podkreślić, że koszty produkcji kurcząt brojlerów na Ukrainie i w Brazylii (0,60 €/kg żywca) są ciągle mniejsze o ok. 30-50 % niż średnio w UE (Polska 0,86 €/kg, Francja 0,92 €/kg, Niemcy 0,93 €/kg, UK 1,01 €/kg).

Ukraińską lub brazylijską tuszkę można kupić za mniej niż 1 €/kg, znacznie taniej niż wyprodukowaną w innych krajach (USA 1,19 €/kg, Polska 1,41 €/kg, UK 1,67 €.kg, Hiszpania 1,70 €/kg, Chiny 1,97 €/kg).

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma