Szybko wzrasta popyt na mięso drobiowe w azjatyckich krajach
Analitycy przewidują dalszy rozwój ekonomiczny krajów azjatyckich. Chociaż nie będzie on tak szybki jak w 2018 r., to powinien w 2019 r. przekroczyć poziom 5%. Większe przychody ludności oraz spadająca produkcja wieprzowiny powodują znaczący wzrost popytu na mięso drobiowe w tych krajach.
Przewiduje się, że największy wzrost spożycia mięsa drobiowego w 2019 r. (w porównaniu do 2010 r.) będzie miał miejsce w Malezji, gdzie wyniesie aż 46,9%. Spożycie drobiu będzie też wyższe w Japonii (o 17,2%), Tajlandii (o 15,0%). Wietnamie (o 14,0%), Chinach (12,5%) i Indonezji (o 7,1%).
Niestety, potencjał produkcyjny przemysłu drobiarskiego w krajach azjatyckich nie będzie zdolny do zapewnienia odpowiedniej podaży mięsa drobiowego pokrywającej szybko rosnący popyt, chociaż warto podkreślić, że niektóre z azjatyckich krajów są również eksporterami mięsa drobiowego.
W związku z nową sytuacją na azjatyckich rynkach drobiu najwięksi producenci mięsa drobiowego na świecie prowadzą intensywne rozmowy handlowe oczekując wzrostu eksportu mięsa drobiowego na azjatyckie rynki.