Spożywanie jaj nie zwiększa ryzyka chorób serca, ale warto uważać na ilość spożywanego dziennie cholesterolu
Opublikowane kilka lat temu wyniki badań, które wskazywały, że spożywania jaj nie zwiększa ryzyka chorób serca, skłoniły specjalistów z amerykańskiego Centers for Disease Control and Prevention (Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom) do odstąpienia od zalecanego wcześniej ograniczenia spożycia jaj jako znaczącego źródła cholesterolu (ok. 180 mg cholesterolu w żółtku dużego jaja).
Opublikowane ostatnio wyniki badań naukowców z Uniwersytetu we Wschodniej Finlandii wskazują, że spożywanie jaj nie zwiększa także ryzyka przypadków wylewu krwi do mózgu, choroby powodującej poważne, najczęściej bardzo trudne do wyleczenia, zmiany w organizmie człowieka.
Ponadto stwierdzono, że u większości ludzi ilość spożywanego cholesterolu w codziennych posiłkach w zasadzie nie wpływa na jego metabolizm w organizmie i poziom cholesterolu w krwi.
Ale pomimo to warto przypomnieć, że chociaż praktycznie w żadnym kraju na świecie średnie spożycie jaj nie przekracza 5-6 szt. na tydzień (ok. 250-300 jaj rocznie), to planując codzienne posiłki warto pamiętać, aby łączne dzienne spożycie cholesterolu we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby, mleko i przetwory mleczne) nie przekraczało 300 mg cholesterolu.
Dr Norrina B. Allen z chicagowskiej Szkoły Medycyny Feinberga na Uniwersytecie Północno-Zachodnim twierdzi, że częste przekraczanie tego poziomu może zwiększać ryzyko chorób serca i układu naczyniowego o 17%, a nawet przyczyniać się do ryzyka śmierci (z różnych powodów) o 18%.