Turcja wyprodukowała w 2018 r. prawie 2,23 mln ton mięsa drobiowego
Podczas 5 Międzynarodowego Kongresu Mięsa Drobiowego, który odbył się w dniach 24-28 kwietnia br. w Antalyi, Turcja, przedstawiciele tureckiego przemysłu drobiarskiego ogłosili, że produkcja mięsa drobiowego w tym kraju wyniosła w 2018 r. 2,23 mln ton, o 1,69% więcej niż w 2017 r. (2, 19 mln ton).
Dr Sait Koca, prezes Tureckiego Stowarzyszenia Producentów i Hodowców Drobiu BESD-BIR stwierdził, że w pełni nowoczesna, silnie zintegrowana i podlegająca restrykcyjnej kontroli przez inspekcję weterynaryjną na każdym etapie produkcja brojlerów i indyków jest w pełni zharmonizowana z wymaganiami Unii Europejskiej, co zapewnia całkowite bezpieczeństwo żywnościowe zarówno mięsa, jak i wyrobów z tego mięsa. Producenci drobiu w Turcji są obecnie zainteresowani wdrożeniem innowacyjnych metod zapobiegania chorobom drobiu w chowie fermowym, co w skuteczny sposób pozwoli na zmniejszenie zużycia antybiotyków.
Głównym kierunkiem eksportu tureckiego mięsa drobiowego jest Irak, ale warto podkreślić, że mięso drobiowe z Turcji trafia na rynki ponad 80 krajów. Prawdopodobnie w 2019 r. dla eksportu mięsa drobiowego z Turcji zostanie też otwarty rynek chiński.
Wg danych Eurostat państwa członkowskie UE wyprodukowały w 2018 r. rekordową ilość mięsa drobiowego 15,2 mln ton, przy czym Polska, lider produkcji mięsa drobiowego w UE, wyprodukowała w 2018 r. 2,34 mln ton.