Angola jest jednym z najważniejszych importerów amerykańskiego mięsa drobiowego
Amerykańscy eksporterzy w 2018 r. sprzedali Angoli 209.5 tys. ton mięsa drobiowego (o 19% więcej w porównaniu do 2017 r.), w tym 191,2 tys. ton mrożonych tylnych ćwiartek kurcząt brojlerów (wartości 166 mln USD), przez co ten afrykański kraj stał się trzecim co do wielkości importerem amerykańskiego mięsa drobiowego.
Angola jest znaczącym importerem żywności po tym, jak zakończona w 2002 r. wojna domowa zdziesiątkowała fermy zwierzęce, które z wielkim trudem próbuje się odbudować chcąc w większym stopniu uniezależnić się od kosztownego importu. Mięso drobiowe stanowi najpoważniejszy wysokobiałkowy składnik pokarmowy dla szybko rosnącej populacji mieszkańców Angoli obok tradycyjnie spożywanych sardynek.
Największym importerem amerykańskiego mięsa drobiowego pozostaje Meksyk; import ten w 2018 r. wzrósł w porównaniu do 2017 r. Na drugim miejscu znajduje się Hong Kong, który zaimportował z USA w 2018 r. ponad 300 tys. ton mięsa drobiowego. Angola znalazła się na trzecim miejscu zastępując Kubę, która znalazła się na piątym miejscu. Na czwartym miejscu znajduje się Tajwan z importem ok. 200 tys. ton mięsa drobiowego w 2018 r.