Światowa produkcja jaj spożywczych wzrosła o 50% w ciągu ostatnich dwudziestu lat
Produkcja jaj spożywczych na świecie w 2016 r. wyniosła 73,89 mln ton i wzrosła w ciągu ostatnich dziesięciu lat o 18%. Warto przypomnieć, że jeszcze w 1999 r. światowa produkcja jaj spożywczych wynosiła 37,38 mln ton i była o ponad połowę mniejsza w porównaniu do obecnego poziomu.
Oczywiście, wraz ze wzrostem produkcji wzrosła konsumpcja jaj, chociaż nie w tak znaczącym tempie i nie we wszystkich krajach; w niektórych wręcz spożycie jaj spadło. Mimo wszystko trzeba podkreślić, że coraz więcej ludzi na świecie zjada jaja, które stanowią dla nich bardzo ważne źródło wartościowego białka zwierzęcego.
Największymi producentami jaj spożywczych na świecie są Chiny (prawie 550 mld szt.), następnie USA (109 mld szt.), Indie (100 mld szt.) i Meksyk (73 mld szt.). Zgodnie z prognozami KE produkcja jaj spożywczych w krajach UE wyniesie w 2026 r. 8,2 mln ton i będzie większa o 6,5% w porównaniu do produkcji w 2016 r. (7,7 mln ton).