Indyk coraz częściej daniem świątecznym

 

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas, kiedy na wigilijnych stołach w wielu krajach pojawia się – wśród wielu różnych dań – coraz częściej indyk.

Mieszkańcy USA zjadają najwięcej indyków na świecie (ok. 2,5 mln ton rocznie); spożycie w USA stanowi ponad 40% globalnej konsumpcji. Mieszkańcy UE zjadają ok. 1,9 mln ton indyków rocznie, co stanowi nieco ponad 30% globalnej konsumpcji, w tym Niemcy (8,0%), Francja (5,5%), Polska (4,8%), Włochy (4,4%), Hiszpania (3,0 proc.) i Wielka Brytania (2,7 proc.).

Kolejne miejsca na świecie zajmują Brazylia (8,1%), Rosja (3,7%), Meksyk ( 2,8 proc.), Kanada (2,3 proc.) i Izrael (1,5%).

W krajach południowoamerykańskich indyk trafia na stoły przede wszystkim w czasie Świąt Bożonarodzeniowych, a spożycie mięsa indyczego nie wzrasta od wielu lat. Taka sytuacja może być zrozumiała w Argentynie czy Urugwaju, w krajach, w których spożycie mięsa czerwonego jest od wielu lat bardzo wysokie. Czy mieszkańcy Ameryki Południowej muszą jeść indyki tylko wtedy, gdy firmy podarują im je w postaci bożonarodzeniowego prezentu – pyta Benjamin Ruiz, redaktor z Industria Avicola.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 11/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma