Spożycie jaj w USA przekroczy w 2019 r. 280 szt./mieszkańca
Dział Badań Ekonomicznych amerykańskiego Departamentu Rolnictwa USDA przedstawił prognozę, zgodnie z którą spożycie jaj w USA w 2019 r. powinno przekroczyć granicę 280 jaj/mieszkańca. Spożycie jaj po raz pierwszy będzie wyższe aniżeli w 1974 r., kiedy to w wyniku agresywnej kampanii reklamowej przeciwko spożywaniu jaj ich konsumpcja gwałtownie spadła.
Chcąc zachęcić mieszkańców USA do spożywania większej ilości jaj Amerykańskie Stowarzyszenie Producentów Jaj przez ponad 40 lat prowadziło intensywną akcję przywracania zaufania konsumentów do tego, że jaja to bardzo wartościowe i zdrowe pożywienie, w tym także dla dzieci i osób starszych.
Akcja obejmowała finansowe wsparcie dla ośrodków uniwersyteckich i naukowo-badawczych prowadzących badania w celu określenia korzyści ze spożywania jaj dla zdrowia ludzi i prawidłowego rozwoju organizmu, w tym także wykazania, że wszelkie zagrożenia są tylko zwykłą mistyfikacją i brakiem wiedzy.
Wyniki badań są szeroko prezentowane w mediach (tv, radio, prasa), a w połączeniu z marketingiem (reklama, wywiady ze specjalistami, opinie i porady dietetyków) zwiększają świadomość konsumentów o korzyściach ze spożywania jaj.