Pasze we Włoszech, Holandii i Polsce mogły zostać skażone GM dodatkiem
Francuski „Le Mond” donosi, że – zgodnie z informacją podaną przez holenderskie władze – osiem ton witaminy B2 (ryboflawina) wyprodukowanej przez chińską firmę Shandong przy użyciu genetycznie zmodyfikowanego szczepu bakterii Bacillus subtilis zostało sprzedane wytwórniom pasz w Polsce, Włoszech i Holandii.
We wrześniu 2018 r. Komisja Europejska cofnęła autoryzację dla tego produktu i poleciła jego wycofanie z rynku w terminie do 10 listopada 2018 r. po tym, jak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że może on stanowić ryzyko dla zwierząt, konsumentów i środowiska z powodu obecności zmodyfikowanych genów, które charakteryzują się opornością na antybiotyki stosowane w leczeniu ludzi i zwierząt.
Holenderskie władze twierdzą, że łącznie ok. 1,6 mln ton pasz mogło zostać skażonych tym wadliwym produktem, przy czym 2,5 tys. ton zakazanego produktu zostało skarmione w paszach w Polsce.