Nadal rośnie produkcja mięsa drobiowego w Turcji
Turecki Instytut Statystyki opublikował dane, z których wynika, że w Turcji we wrześniu wyprodukowano 1,6 mld jaj spożywczych i chociaż produkcja jaj spożywczych we wrześniu była niższa o 1,9% w porównaniu do produkcji w sierpniu (o 1,1% większa w porównaniu do września ub.r.), to poziom produkcji jaj spożywczych w tym kraju utrzymuje się od kilku miesięcy mniej więcej na podobnym poziomie.
Natomiast w Turcji można zaobserwować wyraźny wzrost produkcji mięsa drobiowego w 2018 r., szczególnie indyczego. Produkcja we wrześniu wyniosła: 166 tys. ton mięsa kurcząt brojlerów (o 2,4% więcej niż w sierpniu i o 7,1% więcej w porównaniu do września ub.r.) i 5,89 tys. ton mięsa indyczego (o 8,2% więcej niż w sierpniu i o 30,5% więcej w porównaniu do września ub.r.).
We wrześniu ubito w Turcji 94 mln kurcząt brojlerów (o 1,7% więcej niż w sierpniu i o 7,4% więcej w porównaniu do września ub.r.) oraz 550 tys. indyków (o 5,1% więcej w porównaniu do sierpnia i aż o 30,7% w porównaniu do września ub.r.).