Neutralizująca zbuforowana woda peptonowa pozwala lepiej wykrywać obecność bakterii z rodzaju Salmonella w produktach drobiarskich

 

Dr Dianna Bourassa, specjalista ds. drobiarstwa w Zakładzie Upowszechniania Wiedzy Rolniczej Uniwersytetu w Auburn (Alabama, USA) przekazała portalowi Poultry Health Today informację o wynikach przeprowadzonych badań nad metodami wykrywania i identyfikacji bakterii z rodzaju Salmonella u drobiu i w produktach drobiarskich, że wprowadzenie przez Inspekcję ds. Bezpieczeństwa Żywności FSIS USDA neutralizującej zbuforowanej wody peptonowej do procedury przednamnażania bakterii pozwala wykryć obecność bakterii z rodzaju Salmonella w próbkach badanego materiału wcześniej niewykrywanych przy użyciu regularnej zbuforowanej wody peptonowej.

Neutralizująca zbuforowana woda peptonowa zawiera substancje, które neutralizują działanie substancji antybakteryjnych obecnych w badanym materiale maskujących obecność niektórych form bakterii z rodzaju Salmonella, dzięki czemu można oznaczyć obecność bakterii w badanych próbkach wcześniej określanych jako wolne od obecności tych groźnych bakterii.

Niestety, większość zakładów drobiarskich nie stosuje w wewnętrznej kontroli jakości neutralizującej zbuforowanej wody peptonowej do badania na obecność bakterii z rodzaju Salmonella, ponieważ jest ona zbyt droga w porównaniu do regularnej zbuforowanej wody peptonowej, i tym samym wprowadza w błąd nie tylko służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo produkowanej przez siebie żywności, ale również konsumentów.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma