Polska potentatem wśród eksporterów przetworów z jaj
Polska jest znaczącym eksporterem jaj i przetworów jajecznych w UE. Po zaspokojeniu krajowego popytu na jaja i przetwory ok. 50 % polskiej produkcji jest eksportowane na rynek wewnątrzwspólnotowy oraz poza UE, głównie w postaci przetworów jajecznych, wśród których dominują te świeże z całych jaj i żółtek.
Warto też podkreślić, że zmieniły się preferencje polskiego rynku na jaja konsumpcyjne w skorupach. Dawniej największy popyt miał miejsce przed świętami wielkanocnymi, natomiast obecnie największe zapotrzebowania na jaja obserwuje się w czwartym kwartale.
Kraje UE, w których utrzymywanych jest ok. 400 mln niosek (53% w klatkach wzbogaconych, 27% na ściółce, 15% na wolnych wybiegach i 5% w chowie organicznym) są drugim producentem jaj na świecie po Chinach. Największymi producentami jaj w UE są Francja, Niemcy, Włochy, Hiszpania, Wielka Brytania, Holandia i Polska; w tych siedmiu krajach produkowane jest ok. 75% jaj ogółem wyprodukowanych w UE.