Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Jaja
Światowy Dzień Jaja został ustanowiony przez IEC w Wiedniu w 1996 r. i jest obchodzony na całym świecie w drugi piątek października.
Jaja od dawna odgrywają ważną rolę w diecie każdej rodziny. Zawierają bardzo wiele wartościowych składników pokarmowych, przede wszystkim wysokiej jakości białko, którego skład aminokwasowy i ich procentowy udział jest uważany za wzorzec przy ocenie wartości pokarmowej białek różnego pochodzenia. Jaja są także wspaniałym źródłem witamin i choliny, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu oraz zachowania pamięci. Łatwe w przyrządzaniu stanowią świetne uzupełnienie wielu potraw.
W 2017 r. ponad 40 krajów uczestniczyło aktywnie w obchodach Światowego Dnia Jaja promując wartości tego wyjątkowego naturalnego produktu wśród 250 mln ludzi.
Hasłem tegorocznych ŚDJ jest znane od prawie 2,5 tys. lat powiedzenie Hipokratesa, które w swobodnym tłumaczeniu brzmi: „Jeśli jesz źle, to żadne lekarstwo ci nie pomoże, a jeśli jesz dobrze, to żadne lekarstwo nie jest ci potrzebne”. Prawidłowe odżywianie to nie jakieś tam wyimaginowane diety czy suplementy, tylko odżywianie zgodne z zasadami zdrowego odżywiania.
Warto podkreślić, że chociaż Polska jest jednym z większych producentów jaj w Europie, to spożycie jaj na głowę mieszkańca w naszym kraju jest stosunkowo niskie i ciągle spada.