Europa przoduje w ograniczaniu stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej
FAO wspólnie z OIE i WHO opublikowało obszerny raport “Monitoring Global Progress on Addressing Antimicrobial Resistance – analysis report of the second round of results of AMR country self-assessment survey 2018.”zawierający informacje o aktualnym stanie i postępach w zapobieganiu stosowania antybiotyków w medycynie ludzkiej, produkcji zwierzęcej i roślinnej, a także o kontroli żywności i środowiska pod względem pozostałości antybiotyków. Informacje przysłały 154 (79,4%) kraje spośród 194 zaproszonych do udziału w ankiecie.
Wyniki badań wskazują, że w 123 krajach (79,9% spośród zbadanych) obowiązują wystawione przez lekarzy recepty na stosowanie antybiotyków w leczeniu ludzi. W zaledwie 64 krajach (41,6% spośród zbadanych) obowiązują przepisy ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej, przy czym najwięcej krajów znajduje się w Europie.
Jedynie w 47 krajach (30,5% spośród zbadanych) lekarze weterynarii są w pełni przygotowani do realizacji programu ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Wg danych raportu najlepiej przygotowani są lekarze weterynarii w krajach europejskich. Natomiast w zdecydowanej większości pozostałych krajów (blisko 80% spośród zbadanych) brak jest stałego programu szkolenia lekarzy weterynarii w zakresie ograniczenia stosowania antybiotyków.