W Turcji gwałtownie wzrasta produkcja drobiu i jaj

 

Produkcja drobiarska w Turcji rozwija się w ostatnich latach niezwykle dynamicznie; w ciągu ostatniej dekady uległa potrojeniu, a eksperci rynku drobiarskiego przewidują doalszy wzrost w ciągu najbliższych dziesięciu lat o dalsze 50%.

Miesięczna produkcja mięsa z kurcząt brojlerów w maju br. po raz pierwszy przekroczyła poziom 200 tys. ton (o 4,4% więcej w porównaniu do maja 2017), mięsa indyczego wyniosła 6,89 tys. ton (o 58% więcej w porównaniu do maja 2017), natomiast jaj 1,6 mld szt. (o 2,1 % więcej w porównaniu do maja 2017).

Warto przypomnieć, że w Turcji w 2013 r. roczna produkcja mięsa z kurcząt wyniosła 1,76 mln ton (ponad 147 tys. ton/miesięcznie), natomiast mięsa z indyków wyniosła 11 tys. ton (0,92 tys. ton/miesięcznie).

Gwałtownie rosnące zapotrzebowanie na mięso indycze zachęca producentów do znacznego zwiększenia produkcji; firma Erpiliç, jeden z czołowych producentów drobiu w Turcji, planuje powiększyć ponad trzykrotnie swoją produkcję indyków z 5,4 tys. szt./dziennie do 18 tys. szt./dziennie.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma