Opłacalność produkcji jaj spożywczych zależy od długości cyklu nieśnego
Liczba zniesionych jaj, które można zakwalifikować jako nadające się do sprzedaży, w przeliczeniu na jedną średnią nioskę w stadzie jest z punktu widzenia opłacalności produkcji ważniejszym parametrem aniżeli długość cyklu nieśnego. Jaja brudne, z pękniętą lub rozbitą skorupą czy niekształtne nie mogą być sprzedane jako jaja spożywcze, ale muszą być przeznaczone na cele przemysłowe za o wiele niższą cenę.
Uszkodzenia skorupy stanowią ok. 80-90% powodów dyskwalifikacji jaj jako spożywcze. Ilość jaj z uszkodzoną skorupą zależy nie tylko od sposobu ich zbioru (ręcznie lub mechanicznie) czy programu żywienia, ale także od długości cyklu nieśnego, ponieważ jakość skorup wyraźnie pogarsza się z wiekiem kur niosek.
Jest to ważne, ponieważ wśród producentów jaj spożywczych, zwłaszcza przechodzących pod naciskiem obrońców praw zwierząt z klatkowego chowu kur na system bezklatkowy, obserwuje się tendencję nadmiernego wydłużania cyklu nieśnego.