Nadal wysokie ryzyko zakażenia drobiu wirusami grypy ptaków; lekarze weterynarii przypominają o konieczności rygorystycznego stosowania zasad bioasekuracji

W ciągu ostatnich dwóch tygodni na terenie Polski stwierdzono sześć nowych ognisk grypy ptaków: cztery ogniska w pow. iławskim (woj. warmińsko-mazurskie) i po jednym ognisku w pow. średzkim (woj. wielkopolskie) i w pow. międzyrzeckim (woj. lubuskie). Likwidacji poddano 44 tys. indyków rzeźnych, 8,9 tys. indyków hodowlanych (stado rodzicielskie) oraz 173 tys. kur niosek.

Od początku roku grypę ptaków potwierdzono w województwach: kujawsko-pomorskim, lubuskim, łódzkim, małopolskim, mazowieckim, podkarpackim, pomorskim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim. Najwięcej zakażeń potwierdzono w północno – zachodniej części województwa mazowieckiego, oraz w centralnej i południowej Wielkopolsce.

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował też o bieżącej sytuacji epizootycznej związanej z występowaniem ognisk HPAI w Europie. Jesienią br. potwierdzono m.in.:

  • 38 ognisk w Niemczech
  • 15 ognisk w Polsce,
  • 12 ognisk w Hiszpanii
  • 11 ognisk we Włoszech
  • 7 ognisk we Francji
  • 6 ognisk w Danii

Jednocześnie lekarze weterynarii przypominają o podstawowych zaleceniach dla producentów drobiu wynikających z zasad bioasekuracji, które mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania drobiu na grypę ptaków. Należą do nich m.in.:

  • utrzymywanie, karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie,
  • ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób,
  • rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa, a także rozłożenie mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób,
  • wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi, np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny, obowiązek dezynfekcji wszystkich pojazdów wjeżdżających na fermę;
  • wprowadzenie obowiązku dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób oraz używanie odzieży ochronnej i obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu.


Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 10/2025

Partnerzy

Zakup czasopisma