Nadal wysokie ryzyko zakażenia drobiu wirusami grypy ptaków; lekarze weterynarii przypominają o konieczności rygorystycznego stosowania zasad bioasekuracji
W ciągu ostatnich dwóch tygodni na terenie Polski stwierdzono sześć nowych ognisk grypy ptaków: cztery ogniska w pow. iławskim (woj. warmińsko-mazurskie) i po jednym ognisku w pow. średzkim (woj. wielkopolskie) i w pow. międzyrzeckim (woj. lubuskie). Likwidacji poddano 44 tys. indyków rzeźnych, 8,9 tys. indyków hodowlanych (stado rodzicielskie) oraz 173 tys. kur niosek.
Od początku roku grypę ptaków potwierdzono w województwach: kujawsko-pomorskim, lubuskim, łódzkim, małopolskim, mazowieckim, podkarpackim, pomorskim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim. Najwięcej zakażeń potwierdzono w północno – zachodniej części województwa mazowieckiego, oraz w centralnej i południowej Wielkopolsce.
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował też o bieżącej sytuacji epizootycznej związanej z występowaniem ognisk HPAI w Europie. Jesienią br. potwierdzono m.in.:
- 38 ognisk w Niemczech
- 15 ognisk w Polsce,
- 12 ognisk w Hiszpanii
- 11 ognisk we Włoszech
- 7 ognisk we Francji
- 6 ognisk w Danii
Jednocześnie lekarze weterynarii przypominają o podstawowych zaleceniach dla producentów drobiu wynikających z zasad bioasekuracji, które mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania drobiu na grypę ptaków. Należą do nich m.in.:
- utrzymywanie, karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie,
- ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób,
- rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa, a także rozłożenie mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób,
- wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi, np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny, obowiązek dezynfekcji wszystkich pojazdów wjeżdżających na fermę;
- wprowadzenie obowiązku dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób oraz używanie odzieży ochronnej i obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu.
