Cały świat obchodzi 10 października 2025 r. „Światowy Dzień Jaja”

Hasło tegorocznego Światowego Dnia Jaja to „Potęga Jaja: Pełne Naturalnej Żywności” (z ang. „The Mighty Egg: Packed with Natural Nutrition”; może ktoś lepiej przetłumaczy to hasło?…). Światowa Organizacja Jaj WEO po raz kolejny proponuje uczczenie nadzwyczajnych właściwości kurzych jaj na spotkaniach, mityngach, w spotach reklamowych i poprzez różnorodne informacje w mediach wszelkiego rodzaju.

Również Polska aktywnie włącza się w tym roku (np. uroczystości „Święto Jaja” w Środzie Wlkp.) w propagowanie wyjątkowych właściwości jaja, tego cudu natury, który zawiera w sobie niesamowitą ilość i różnorodność składników pokarmowych w prostej łatwo dostępnej formie.

Warto podjąć trud informowania wszystkich konsumentów, że codzienne spożywanie jednego jaja stanowi najlepszą formę uzupełniania naszej diety o wyjątkowo wartościowe aminokwasy, witaminy i składniki mineralne oraz śladowe ilości ważnych mikroskładników pokarmowych zwłaszcza w sytuacji napierającej idei spożywania mniejszej ilości mięsa i wyrobów mięsnych. To właśnie jaja stanowią najlepsze uzupełnienie i wzbogacenie diety opartej na żywności pochodzenia roślinnego, która w sposób naturalny ma niedobory ważnych aminokwasów, jakimi są lizyna i metionina.

I nie chodzi tu tylko o wartość pokarmową spożywanej żywności warunkującej normalny rozwój organizmu jako mięśniowej i kostnej masy ciała, ale przede wszystkim o rozwój zdolności mentalnych dzieci i młodzieży oraz utrzymanie tychże zdolności u osób starszych.

Być może, podobnie jak to się dzieje na przykład we Francji, warto propagować spożywanie jaj poprzez edukację zdrowotną realizowaną – przy udziale popularnych celebrytów zdrowego odżywiania – szeroko zarówno w szkołach, jak i w mediach społecznościowych. Zwłaszcza ta ostatnia ścieżka może w zdecydowany sposób wpływać na zwyczaje żywieniowe młodego pokolenia na całym świecie, jeśli będzie prowadzona konsekwentnie i zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.

A może, podobnie jak w Australii, warto przy udziale telewizji i prasy rozdawać gotowane jaja wśród konsumentów informując ich jednocześnie i nadzwyczajnej potędze jaj. Świetnym uzupełnieniem Światowego Dnia Jaja jest prowadzona od wielu lat w krajach ubogich akcja przydomowego chowu kilku/kilkunastu kur niosek jako taniego podręcznego źródła jaj na potrzeby własnego gospodarstwa domowego, a czasami także dla sąsiadów i znajomych.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 10/2025

Partnerzy

Zakup czasopisma