Narastające ryzyko zakażenia drobiu wirusami grypy ptaków zmusza producentów do większego zaangażowania automatyzacji w procesie kontroli i zarządzania fermową produkcją mięsa drobiowego i jaj
Wirusy grypy ptaków HPAI zakaziły kolejne stada drobiu w USA (pięć ognisk) i Kanadzie (jedno ognisko). Na terenie USA dwa największe ogniska grypy ptaków stwierdzono na terenie stanu Wisconsin, oba na fermach kur niosek, na których poddano utylizacji 3,08 mln ptaków w jednej fermie i 520 tys. ptaków na drugiej fermie. W stanie Iowa stwierdzono jedno ognisko, kolejne dwa na terenie stanu Minnesota oraz dwa ogniska w stanie Utah.
Natomiast w Kanadzie stwierdzono na początku października jedno ognisko grypy ptaków na fermie drobiu w stanie Alberta i jest to kolejne piąte już ognisko na fermie drobiu w tym stanie stwierdzone w ciągu ostatniego miesiąca.
Przypomnijmy, że w UE stwierdzono w 2025 r. ogółem 267 ognisk grypy ptaków, z czego 105 ognisk na Węgrzech, 89 ognisk w Polsce, 22 ogniska we Włoszech, 13 ognisk w Niemczech, 10 ognisk w Bułgarii i 9 ognisk w Hiszpanii, co stanowi blisko 93%% wszystkich ognisk grypy ptaków HPAI potwierdzonych w krajach UE w 2025 r.
Ciągle wysokie ryzyko zakażenia drobiu wirusami grypy ptaków zmusza producentów do lepszego i bardziej wydajnego zarządzania fermą, które jest m.in. ze względu na rosnące wymagania w zakresie dobrostanu drobiu i gwarancję wysokiego statusu zdrowotnego coraz bardziej złożone aniżeli kiedykolwiek wcześniej.
Dążność do osiągania lepszych wyników jakościowych produkcji przy narastających niedoborach siły roboczej i wzrastających kosztach robocizny w naturalny sposób zachęca producentów do automatyzacji kontroli i zarządzania jak największej liczby parametrów obejmujących środowisko w kurniku oraz sprawne funkcjonowanie programów oświetlenia i karmienia i pojenia.
