Wg prognozy KE produkcja jaj w krajach UE wzrośnie w 2025 r. o 2%, przy czym w Polsce przewidywany jest spadek produkcji jaj
W 2024 r. w krajach UE wyprodukowano ok. 6,501 mln ton jaj (ok. 110,5 biliona szt.), z czego 5,921 mln ton (ok. 100,5 biliona szt.) na potrzeby konsumpcji (średnio 223 szt./mieszkańca), a 0,605 mln ton. (ok. 10,0 biliona szt.) jako jaja wylęgowe.
KE przewiduje (DG AGRI E3, 17 lipca 2025), że w 2025 r. w krajach UE zostanie wyprodukowanych ogółem 6,633 mln ton jaj (wzrost o 2,0% w porównaniu do ub.r.), przy czym 5,946 mln ton (ok. 101,1 biliona szt.) na potrzeby konsumpcji (średnio 227 szt./mieszkańca), a 0,621 mln ton (ok. 10,5 biliona szt.) jaj wylęgowych (wzrost o 2,6% w porównaniu do ub.r.).
Większość jaj na potrzeby konsumpcji została wyprodukowana w 2024 r. w sześciu krajach: najwięcej we Francji (942 tys. ton, ok. 16,01 mld szt.), następnie w Hiszpanii (902 tys. ton, ok. 15,33 mld szt.), Niemczech (900 tys. ton, ok. 15,30 mld szt.), Włoszech (763 tys. ton, ok. 12,97 mld szt.), Polsce (551 tys. ton, ok. 9,37 mld szt.) i Niderlandach (495 tys. ton, ok 8,42 mld. szt.); łącznie 4,55 mln ton jaj, co stanowi 70% produkcji jaj ogółem w krajach UE.
Wg prognozy KE produkcja jaj na potrzeby konsumpcji w 2025 wzrośnie w Niderlandach o 9,09% (540 tys. ton) i w Niemczech o 5,56% (950 tys. ton). Niewielki wzrost spodziewany jest we Francji (+ 0,53%, 947 tys. ton) i w Hiszpanii (+ 0,1%, 903 tys. ton), natomiast we Włoszech produkcja jaj na potrzeby konsumpcji będzie nieco mniejsza (o 0,1%, 760 tys. ton). Znaczny spadek produkcji jaj przewidywany jest w Polsce – nawet o 24,3% (417 tys. ton).
Produkcja jaj wylęgowych w 2025 r. wzrośnie (w porównaniu do produkcji w 2024 r.) we Włoszech (o 28,17%) i w Hiszpanii (o 7,17%), natomiast w Niemczech, Belgii, Francji i Niderlandach pozostanie na podobnym poziomie. Niestety, podobnie jak produkcja jaj na potrzeby konsumpcji, również produkcja jaj wylęgowych w Polsce w 2025 r. będzie mniejsza o 3,36% w porównaniu do produkcji w 2024 r. Głównym powodem spadku produkcji jaj w Polsce jest likwidacja stad z powodu zarażenia wirusem grypy ptaków.
