Średnie ceny sprzedaży jaj w UE wahają się w zależności od sezonu, liczby ognisk grypy ptaków i sposobu chowu kur niosek; ponad połowa kur niosek w UE jest utrzymywana ściółce

W zależności od sezonu w ciągu roku oraz nasilenia występowania ognisk grypy ptaków (likwidacja stad kur niosek) średnia cena sprzedaży jaj w zakładach pakowania jaj w krajach UE w ostatnich czterech latach (2022/25) wahała się w znacznym stopniu. Brak stabilizacji cen sprzedaży jaj związany jest też z coraz większym wycofywaniem się z klatkowego chowu kur niosek i przechodzeniem na ściółkowy chów, często z możliwością korzystania z wolnych wybiegów.

Średnia cena sprzedaży jaj w krajach UE spadła w okresie kwiecień-czerwiec br. o blisko 8,5% (z 284 €/100 kg do 260 €/100 kg). Wcześniej, począwszy od połowy stycznia do końca marca br. średnia cena sprzedaży jaj w UE wzrosła o ponad 19,8% (z 237 €/100 kg do 284 €/100 kg).

Średnia cena sprzedaży jaj (w €/100 kg) w okresie luty-marzec br. wzrosła w Polsce o 31,6%, we Francji o 28,1%, natomiast w Niemczech o 34,8%.

Średnie ceny sprzedaży jaj w Polsce w okresie kwiecień-maj br. były wyższe o 40-45% w porównaniu do cen w tym samym okresie w ub.r., ale na podobnym poziomie jak w 2023 r. (w tym samym okresie). Jednocześnie warto podkreślić, że średnie ceny sprzedaży jaj w Polsce w 2024 r. w okresie kwiecień-wrzesień były podobne jak w tym samym okresie w 2022 r.

Wg danych KE na koniec 2024 r. w krajach UE utrzymywanych było 392,5 mln kur niosek, z czego 38% w klatkach, 39,5% na ściółce, 15,7% na wolnych wybiegach, a 6,8% w chowie organicznym. W sześciu krajach (Francja, Niemcy, Polska, Hiszpania, Włochy, Niderlandy) utrzymywanych było 290,8 mln kur niosek, co stanowi 74% ogółem utrzymywanych kur niosek w krajach UE.

We Francji 30% kur niosek było utrzymywanych w klatkach, 24% na ściółce, 32% na wolnych wybiegach, a 13% w chowie organicznym. Natomiast w Niemczech zaledwie 4% kur niosek było utrzymywanych w klatkach, prawie 54% na ściółce, 29% na wolnych wybiegach, a w chowie organicznym 14%. W Polsce blisko 68% kur niosek było utrzymywanych w klatkach, 24% na ściółce, natomiast na wolnych wybiegach 7% i w chowie organicznym 1,5%. W Hiszpanii kury nioski były utrzymywane w podobnych proporcjach jak w Polsce. We Włoszech ponad połowę (56%) kur utrzymywano na ściółce (34% w klatkach), natomiast w Niderlandach ponad 63% kur utrzymywano na ściółce (15% w klatkach).

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 6/2025

Partnerzy

Zakup czasopisma