Chiny obawiają się grypy ptaków i wstrzymują import mięsa drobiowego z Brazylii i z Polski
Brazylijski minister rolnictwa poinformował15 maja br., że wyniki badań laboratoryjnych przeprowadzone na padłych kurach z fermy reprodukcyjnej w Montenegro, stan Rio Grande do Sul potwierdziły zakażenie wysoce zjadliwymi wirusami H5N1 grypy ptaków. Władze sanitarno-weterynaryjne wprowadziły procedury likwidacji wszystkich ptaków na wspomnianej fermie oraz wyznaczyły obszar zapowietrzony i zagrożony wokół fermy.
Jest to pierwsze potwierdzone oficjalnie ognisko grypy ptaków w Brazylii. Przedstawiciele ABPA, zrzeszającego producentów drobiu w Brazylii, oświadczyli, że postępowanie w likwidacji ogniska grypy ptaków będzie w pełni transparentne, a właściciele fermy otrzymają niezbędne wsparcie.
Przypomnijmy, że w stanie Rio Grande do Sul ubito w 2024 r. 629 mln kurcząt brojlerów, co stanowi ponad 11,5% kurcząt brojlerów ubijanych ogółem całej Brazylii. W eksporcie mięsa drobiowego stan Rio Grande do Sul zajmuje trzecie miejsce w Brazylii.
Jednocześnie stan ten jest znaczącym producentem indyków; wyeksportowane stąd mięso indycze stanowi 35% ogółu brazylijskiego eksportu mięsa indyczego. Rio Grande do Sul jest też ważnym eksporterem jaj; ponad 1/3 brazylijskiego eksportu jaj to jaja wyprodukowane w tym stanie.
Wkrótce po pojawieniu się informacji o wystąpieniu grypy ptaków na brazylijskiej fermie Chiny wstrzymały import mięsa drobiowego z Brazylii. W 2024 r. Chiny zaimportowały z Brazylii 560 tys. ton mięsa drobiowego, co stanowi prawie 11% całkowitego eksportu drobiowego Brazylii.
Natomiast krytycznie o eksporcie mięsa drobiowego z Polski do Chin wypowiedział się Adam Sojka, prezes zarządu Drosed Holding. Chociaż teoretycznie mamy możliwość eksportu mięsa drobiowego na chiński rynek, to w praktyce nie możemy go eksportować – twierdzi Sojka. Przypomina to sprzedawanie nadziei, że kiedyś tam może chiński rynek otworzy się bardziej na import mięsa drobiowego z Polski. Na razie ogromny wysiłek polskich firm drobiarskich, służb weterynaryjnych oraz przedstawicieli producentów drobiu przynosi niewielkie sukcesy.
Głównym problemem są liczne ogniska grypy ptaków na polskich fermach. Obowiązująca z Chinami regionalizacja wyklucza eksport mięsa drobiowego z tych województw, gdzie występują ogniska grypy ptaków. Ponieważ prawie 70% produkcji drobiarskiej skupia się praktycznie w trzech województwach, więc jeśli w którymś z tych województw wystąpi ognisko grypy ptaków, to eksport mięsa drobiowego z tego województwa jest automatycznie wstrzymany przez Chiny.