Bakterie Salmonella ciągle groźne

 

Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego podaje, że w ostatnich dniach u kolejnych dziewięciu osób stwierdzono objawy salmonellozy, groźnej choroby zakaźnej spowodowanej przez bakterie Salmonella enteritidis.

W wyniku przeprowadzonych badań okazało się, że źródłem zakażenia są mrożone przetwory z mięsa drobiowego, sprzedawane w całej Kanadzie, które od początku czerwca były przyczyną zakażenia Salmonellą prawie 70 osób. Przypadki salmonellozy wśród kanadyjskich klientów stwierdzano już wcześniej, spośród których 15 osób w okresie od marca do czerwca musiało być hospitalizowanych.

Jak podaje Kanadyjska Agencja ds. Inspekcji Żywności CFIA, przypadki zachorowań na salmonellozę w Kanadzie notuje się z różnym nasileniem co najmniej od roku i pomimo intensywnych działań nadal nie udaje się opanować tego problemu.

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji CDC notuje rocznie ok. 1,2 mln przypadków salmonellozy w USA, z czego ok. 23 tys. wymaga hospitalizacji, a ok. 450 osób umiera. W ostatnim czasie z amerykańskiego rynku wycofano 207 mln jaj skażonych bakteriami Salmonella enteritidis (jaja wyprodukowała Rose Acre Farms w Karolinie Płn.), które były przyczyną zachorowania 45 osób.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma