Grypa ptaków w Polsce w 34 ogniskach, ponad 2,6 mln szt. drobiu zutylizowano od początku br., natomiast ponad 91% Polaków najchętniej zjada mięso drobiowe

GIW poinformował o kolejnych ogniskach grypy ptaków na fermach drobiu; od początku roku stwierdzono w Polsce 34 ogniska, z czego tylko w lutym 21 ognisk. Ogółem likwidacji poddano ponad 2,614 mln szt. drobiu, w tym ponad 1,5 mln kur niosek, 620,6 tys. indyków, 47 tys. kaczek i 19,4 tys. gęsi. Szczególnie dotkliwe są straty w kurach nioskach oraz stadach reprodukcyjnych kaczek i gęsi. 

W krajach UE stwierdzono w br. 89 ognisk grypy ptaków, z czego najwięcej w Polsce (34 ogniska), we Włoszech (21 ogniska) i na Węgrzech (13 ognisk).

O wynikach niezwykle ciekawego badania preferencji i opinii polskich konsumentów na temat konsumpcji mięsa poinformował Związek Polskie Mięso. Oto niektóre z tych wyników.

Polacy są narodem mięsożernym. Zaledwie 4% badanych konsumentów twierdzi, że nie je żadnego mięsa, natomiast ponad połowa (57%) uznaje mięso za podstawę swojej codziennej diety.

Starsze pokolenie stara się ograniczać ilość spożywanego mięsa, głównie z przekonania, że wpływa to na ich zdrowie (np. wg zaleceń lekarzy), natomiast wśród młodych (do 29 roku życia) zaledwie 27% deklaruje, że ogranicza ilość zjadanego mięsa. Spożywanie mięsa przez młodsze pokolenie również wynika z troski o zdrowie, ale odwrotnie jak w przypadku seniorów, mięso jest im niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu.

Wśród kilku gatunków mięsa ogromną popularnością cieszy się mięso drobiowe z kurcząt brojlerów. Ponad 91% respondentów twierdzi, że przede wszystkim spożywa ten gatunek mięsa, przy czym najczęściej jest to filet z piersi kurcząt (76% respondentów), którego mięso uważane jest za bardzo zdrowe (mało tłuszczu), wysoko strawne, delikatne w smaku, łatwe w przyrządzaniu i z powodzeniem stosowane jako jeden z ważniejszych składników bardzo wielu potraw, zarówno typowo polskich, jak i pochodzących z innych regionów świata.

Na drugim miejscu wśród najchętniej spożywanych gatunków mięsa jest filet z piersi indyka (ponad 54% respondentów), przy czym wielu uważa, że jest to mięso zdrowsze nawet od fileta z piersi kurczaka.

Warto podkreślić, że wieprzowina nadal cieszy się w Polsce sporym uznaniem wśród tradycyjnych mięs. Ponad 78% respondentów uważa, że wieprzowina, zwłaszcza klasyczny schabowy. to kluczowy element tradycyjnego dania obiadowego wielu Polaków. Dużym uznaniem cieszą się wyroby mięsne na bazie mięsa wieprzowego, zwłaszcza garmażeryjne, np. schab ze śliwką lub innymi owocami, szynka w różnych kompozycjach itp.

Wyniki badań wskazują, że coraz częściej wielu Polaków preferuje dni bezmięsne, przynajmniej raz w tygodniu. Sprzyjają temu doświadczenia spożywania posiłków w innych regionach świata, co wynika z ogromnej ilości Polaków spędzających krótszy lub dłuższy czas w innych krajach. Generalnie dieta Polaków zmieniła się w ostatnich latach z obfitującej w ciężkie potrawy, wzbogacane sosami, na dietę bogatszą w warzywa z mniejszym udziałem mięsa. Jemy zdrowiej!

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 3/2025

Partnerzy

Zakup czasopisma