Sztuczna inteligencja AI staje się bardzo ważnym narzędziem w dalszym rozwoju produkcji mięsa drobiowego na świecie
Produkcja zwierzęca jest doskonałym źródłem niedrogiego wysoko wartościowego białka dla coraz większej populacji ludności na świecie, szczególnie w krajach rozwijających się i biednych. Zastosowanie sztucznej inteligencji AI odegra kluczową rolę w dalszym rozwoju produkcji kurcząt brojlerów zwiększając nie tylko wydajność i opłacalność produkcji, ale także wpływając pozytywnie na dobrostan.
Dzięki zastosowaniu AI producent kurcząt brojlerów może analizować w czasie rzeczywistym szereg parametrów charakteryzujących wydajność produkcji i dostosowywać m.in. program żywienia (receptury pasz) w celu optymalizacji tempa wzrostu kurcząt, poprawienia współczynnika wykorzystania paszy, polepszenia stanu zdrowotnego stada oraz wyrównania, co pozwala obniżyć koszty produkcji i zwiększyć jej opłacalność.
Niezwykle ważnym elementem wykorzystania AI jest optymalizacja warunków środowiska (temperatura, wilgotność) w kurniku m.in. poprzez dostosowanie w czasie rzeczywistym parametrów wymiany powietrza (wentylacja) i jego ogrzewania/schładzania w zależności od wymagań kurcząt.
Śledzenie zachowań kurcząt przez kamery video i ich analiza przez AI w połączeniu z wykorzystaniem danych z czujników pozwala reagować na subtelne zmiany, które mogą sygnalizować pierwsze objawy zmian w statusie zdrowotnym stada, co pozwala na szybszą interwencję zapobiegając niekontrolowanemu rozwojowi choroby i minimalizując ewentualne straty. Takie zastosowanie AI zwiększa skuteczność działania służb weterynaryjnych i personelu sprawującego opiekę nad produkcją kurcząt brojlerów.
Zadania takie jak monitorowanie, analiza danych, a nawet niektóre aspekty postępowania z drobiem mogą być zautomatyzowane, umożliwiając pracownikom skupienie się na zarządzaniu wyższego szczebla. Zwiększa to wydajność przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów dobrostanu zwierząt.
Optymalizacja programu żywienia i kształtowania parametrów środowiska zmniejszają ślad węglowy, powalają efektywniej wykorzystywać dostępne zasoby paszowe i zmniejszyć wielkość powstających odpadów, a także skutecznie zapobiegać ewentualnym awariom.
Najprawdopodobniej ci z producentów, którzy wcześniej zdecydują się wykorzystać narzędzia AI w celu modernizacji i unowocześnienia swojej produkcji, zyskają przewagę konkurencyjną na szybko rozwijającym się krajowym i światowym rynku produkcji mięsa drobiowego.