Raport KE prognozuje wzrost produkcji, spożycia i importu mięsa drobiowego w UE do 2035 r.; główne zagrożenia to regulacje, wysoki koszt produkcji i ryzyko grypy ptaków
Wg Raportu KE produkcja mięsa drobiowego w UE wzrasta m.in. z powodu większego popytu ze strony europejskich konsumentów. Spożycie mięsa drobiowego, uważanego za znacznie zdrowsze i tańsze w porównaniu do innych gatunków mięsa, wzrastało w okresie 2022/24 średniorocznie o 0,5%, co powoduje, że spożycie mięsa drobiowego przez statystycznego mieszkańca UE wyniosło w 2024 r. 25,8 kg.
Jeśli ten trend utrzyma się nadal, to produkcja mięsa drobiowego w UE w 2035 r. wzrośnie o 770 tys. ton w porównaniu do produkcji w 2025 r. Wyzwaniami, z którymi będą zmagali się europejscy producenci drobiu w najbliższych dziesięciu latach, będą m.in. regulacje unijne dążące do spowolnienia tempa wzrostu kurcząt brojlerów, polepszenia warunków dobrostanu poprzez ograniczenie zagęszczenia oraz ryzyko wystąpienia grypy ptaków, zwłaszcza w chowie wolno wybiegowym kur niosek, a która to choroba stała się chorobą całoroczną, nie tylko sezonową.
Z danych zawartych w Raporcie wynika, że pomimo nieznacznego spadku eksportu mięsa drobiowego w ostatnich latach, w nadchodzącej dekadzie eksport powinien wzrastać średniorocznie o 0,8%, osiągając w 2035 r. wielkość 2 mln ton/rocznie. Głównymi kierunkami eksportu pozostaną nadal W. Brytania i kraje Afryki Subsaharyjskiej.
Wzrastał też będzie import mięsa drobiowego zarówno z Ukrainy, jak i krajów Mercosur. Otwarcie europejskiego rynku może spowodować, że import mięsa drobiowego z Ukrainy wzrośnie do 2035 r. do poziomu 900 tys. ton rocznie.
Raport KE wskazuje, że średnia cena mięsa drobiowego w UE może nieznacznie wzrosnąć do 2035 r., ale wzrost ten będzie zależny od tempa wzrostu produkcji oraz poziomu inflacji w tym okresie. Nadal poważnym problemem dla producentów drobiu w UE, także kontekście eksportu mięsa drobiowego, będą wyższe koszty produkcji w UE w porównaniu do średnich kosztów na rynkach światowych oraz istotny wzrost importu mięsa drobiowego z Mercosur i Ukrainy.