Jedno jajo dziennie zmniejsza ryzyko zawału lub udaru
Opublikowane w maju 2018 r. wyniki badań przeprowadzonych w ciągu 9 lat przez chińskich uczonych na grupie ok. 500 tys. pacjentów jednoznacznie wskazują, że spożywanie jednego jaja dziennie zmniejsza o 11% ryzyko chorób serca i udaru oraz obniża o 18% ryzyko śmierci z powodu chorób serca czy udaru.
Wnioskami zainteresowali się m. in. brytyjscy naukowcy, którzy przy okazji zapronowali cały szereg dodatkowych kierunków badań oraz stwierdzili, że jaja powinny być jednym z ważniejszych składników zdrowego odżywiania się.
Wydaje się, że coraz częściej publikowane wyniki różnych badań medycznych o korzystnym dla zdrowia ludzi codziennym spożywaniu jaj powinny być z większą uwagą wykorzystane przez producentów jaj w Polsce do odwrócenia trwającego od ponad dziesięciu lat niezrozumiałego spadku spożycia jaj (215 jaj w 2005 r., 144 jaj w 2015 r.). Powrót do spożycia jaj z 2005 r. pozwoliłby zagospodarować w Polsce ok. 2,5 mld jaj rocznie (ok. 70% rocznego eksportu)!