Rocznie marnujemy w naszych domach ponad 3 mln ton żywności, handel marnuje ponad 5 mln ton. Ciągle brakuje systemowego zapobiegania marnowaniu żywności.
Dzisiaj może kilka informacji o wstydliwym problemie życia Polaków w ubóstwie i jednocześnie o marnowaniu w Polsce milionów ton żywności.
Minimum egzystencji (ME) wyznacza modelowy sposób zaspokojenia potrzeb na minimalnym poziomie, poniżej którego występuje biologiczne zagrożenie życia. Brakuje bowiem wówczas pieniędzy na wszystko: mieszkanie, żywność, najtańszą odzież i obuwie, leki.
Wg „Raportu Povert Watch 2024” ponad 2,5 mln mieszkańców Polski żyło w 2023 r. w skrajnym ubóstwie (poniżej minimum egzystencji). Jeśli w 2022 r. liczba ta wynosiła 1,7 mln, tzn. że zaledwie w ciągu jednego roku liczba ludności żyjącej w skrajnym ubóstwie wzrosła w Polsce o 47%. Poniżej minimum socjalnego żyło w 2023 r. 17,3 mln Polaków (w 2022 r. 15,4 mln – wzrost o 12,3%).
Jednocześnie, jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnowanych jest rocznie prawie 3 mln ton żywności. O wyrzucaniu żywności do śmieci deklaruje ponad 45% Polaków (ok. 16,6 mln) poddanych badaniom przez ankieterów FPBŻ. Czyli każda z tych osób wyrzuca rocznie ok. 180 kg żywności (średnio prawie 3,5 kg tygodniowo); najczęściej chleb, mięso i wyroby mięsne, a także warzywa i owoce. Głównymi przyczynami wyrzucania żywności są jej przeterminowanie przydatności do spożycia, nadmiar zakupów czy niewłaściwe przechowywanie.
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek.
Żywność jest też marnowana w sieciach handlowych; szacuje się, że rocznie w ten sposób zmarnowanych jest w Polsce ok. 5 mln ton żywności. Wg ReFED (NGO na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności) ok. 30% marnowanej żywności przez handel trafia na wysypiska śmieci, nieco ponad 19% jest kompostowane, ponad 19% trafia do Banków Żywności, a 17,5% jest przetwarzane na pasze dla zwierząt.