Amerykańska administracja rządowa prowadzi rozmowy z chińskim rządem w sprawie importu drobiu z Chin do USA

 

Rosa DeLauro, członek Izby Reprezentantów USA w piśmie skierowanym do Sonny Perdue, sekretarza stanu USDA, wyraziła zaniepokojenie o bezpieczeństwo żywności na amerykańskim rynku, które może być zagrożone importem kurcząt z Chin do Stanów Zjednoczonych.

DeLauro twierdzi, że w rozmowach prowadzonych przez Teda McKinney’a, podsekretarza stanu USDA, z Zhang Jiwen, wiceministrem w chińskim Głównym Urzędzie Celnym, nie wzięli udziału przedstawiciele Agencji FDA.

Jednocześnie DeLauro powołała się na dane zawarte w raporcie chińskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Leków CFDA, z których wynika, że w 2016 r. wśród producentów drobiu i zakładów drobiarskich na terenie Chin stwierdzono ponad 500 tys. przypadków niezgodnego z przepisami chowu drobiu oraz zagrożenia bezpieczeństwa żywności pochodzenia drobiarskiego.

Bi Jingquan, były wysokiej rangi urzędnik CFDA, stwierdził, że produkcja żywności w Chinach od wielu lat ma bardzo poważne problemy z zagwarantowaniem właściwej jakości i bezpieczeństwa. Przyczyny tego stanu tkwią bardzo głęboko w organizacji produkcji, a dla ich usunięcia należałoby dokonać bardzo radykalnych i kosztownych zmian na ogromną skalę.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma