Silne polskie rolnictwo będzie jeszcze bardziej wspierane przez MRiRW
Z okazji otwarcia w Częstochowie XXXIII Krajowej Wystawy Rolniczej Czesław Siekierski, minister rolnictwa spotkał się 31 sierpnia z polskimi rolnikami. W swoim przemówieniu stwierdził, że rolnictwo pełni w Polsce wiodącą rolę w funkcjonowaniu całej gospodarki. Jedną z najlepiej rozwijających się gałęzi polskiego rolnictwa jest produkcja drobiarska. Polska produkcja mięsa drobiowego i jaj jest najmocniejsza w UE, a eksport powoduje, że polskie drobiarstwo zajmuje silną pozycję na europejskim i światowym rynku..
Jednocześnie podkreślił ogromną złożoność problemów, z jakimi związana jest w obecnych czasach produkcja żywności. Należą do nich zmieniające się warunki klimatyczne, napięcia na światowych rynkach rolnych, wzmożona konkurencyjność w skali globalnej i regionalnej oraz wynikający z tego coraz częściej wykorzystywany w różnych formach protekcjonizm.
W pokonywaniu tych trudności znaczącą rolę odgrywają takie instytucje, jak uniwersytety, instytuty branżowe, ośrodki doradztwa rolniczego, związki producentów, banki, agencje i inspekcje rządowe oraz w coraz większym stopniu przedstawicielstwa dyplomatyczne i handlowe na całym świecie. Organizacje te świadczą pomoc i wsparcie, dzięki którym polskim producentom żywności, w tym także producentom mięsa drobiowego i jaj, łatwiej i skuteczniej jest pokonywać istniejące bariery, co z kolei wzmacnia konkurencyjność, stabilność i opłacalność produkcji.
W obecnej sytuacji wyjątkowego znaczenia nabiera decyzja o utworzeniu w MRiRW we wrześniu br. nowego Departamentu Przemysłu i Handlu, którego zadaniem będzie m.in. stanowcze wspieranie w dużych sieciach handlowych obecności i sprzedaży żywności wyprodukowanej w Polsce przez polskich rolników. Spore oczekiwania z działalnością nowego Departamentu wyrażają polscy producenci mięsa drobiowego i jaj, m.in. w zakresie kształtowania cen sprzedaży i związanych z tym marżami.
Czesław Siekierski podkreślił, że dzięki pracy rolników Polska jest nie tylko samowystarczalna żywnościowo, ale pomaga wyżywić także inne narody. Polska żywność cieszy się uznaniem wśród konsumentów nie tylko w Europie, ale i na świecie. Prawie 40% wyprodukowanej w Polsce żywności znajduje nabywców na zagranicznych rynkach.