Stabilny wzrost produkcji, eksportu i konsumpcji mięsa drobiowego w Brazylii w 2024 i spodziewany dalszy wzrost w 2025 r.
Brazylijski przemysł drobiarski, jak informuje Brazylijskie Stowarzyszenie Białka Zwierzęcego ABPA, spodziewa się nieznacznego wzrostu (o 1,8%) produkcji mięsa drobiowego w bieżącym roku do 15,0-15,1 mln ton w porównaniu do produkcji w 2023 r. (14,8 mln ton). Jednocześnie zapowiadany jest dalszy wzrost w 2025 r. do 15,25-15,35 mln ton, co oznacza wzrost o 1,7% (minimalnie0 do2,3% (maksymalnie) w porównaniu do produkcji w 2024 r.
ABPA przewiduje również wzrost eksportu brazylijskiego mięsa drobiowego, który może wynieść w br. 5,25 mln ton, co oznacza wzrost o 2,2% w porównaniu do eksportu w 2023 r. (5,14 mln ton). Dalszy wzrost eksportu mięsa drobiowego zapowiadany jest także w 2025 r.; Brazylia zamierza wyeksportować 5,35 mln ton, co oznacza wzrost o 1,9% w porównaniu do 2024 r.
Wraz ze wzrostem produkcji zwiększa ilość mięsa drobiowego przeznaczonego na wewnętrzny rynek brazylijski. W br. spodziewana jest sprzedaż 9,85 mln ton, o 1,5% więcej aniżeli w 2023 r. (9,69 mln ton). W prognozach ABPA zapowiadana jest większa sprzedaż mięsa drobiowego w 2025 r. na wewnętrznym rynku Brazylii o 1,5%, co oznacza, że Brazylijczycy spożyją po raz pierwszy ponad 10 mln ton mięsa drobiowego rocznie. I chociaż tegoroczna konsumpcja mięsa drobiowego (45,0 – 45,1 kg/mieszkańca) praktycznie nie będzie się różnić w porównaniu do konsumpcji w 2023 r., to oczekuje się, że konsumpcja w 2025 r. będzie większa o 2% i wniesie 46 kg/mieszkańca.
Na tle optymistycznych prognoz brazylijskiej produkcji, eksportu i konsumpcji mięsa drobiowego ważne znaczenie ma deklaracja brazylijskich władz sanitarno-weterynaryjnych o całkowitym wyeliminowaniu możliwości rozprzestrzeniania się wirusów rzekomego pomoru drobiu ND poprzez wprowadzenie rygorystycznych zasad bioasekuracji i kontroli zdrowia drobiu na fermach.
Przeprowadzone przez specjalistów Serwisu Weterynaryjnego Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt WOAH badania drobiu na fermach brazylijskich potwierdzają, że wśród badanego drobiu nie stwierdzono żadnych oznak charakterystycznych dla groźnej choroby, jaką jest rzekomy pomór drobiu ND. Nie znaleziono również źródła pochodzenia wirusów choroby ND, jaka zaatakowała w lipcu br. stado drobiu w przemysłowej fermie położonej w Anta Gorda (stan Rio Grande do Sul). Świadectwo WOAH pozwala bezpiecznie produkować, sprzedawać i eksportować mięso drobiowe wyprodukowane w Brazylii.