KE chce wprowadzić ekstensywną produkcję mięsa drobiowego i jaj; branża drobiarska apeluje o rewizję proponowanych zmian

Mający swoją siedzibę w Parmie (Włochy) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA – agencja Unii Europejskiej zajmuje się niezależnym doradztwem naukowym na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z łańcuchem żywnościowym. Od pewnego czasu EFSA rekomenduje europejskiemu rolnictwu przejście na bardziej ekstensywną produkcję, czemu również sprzyjają działania zarówno Parlamentu Europejskiego, jak i Komisji Europejskiej.

Decyzje w tej sprawie mają sprawić, że produkcja rolnicza, w tym także produkcja drobiarska, staną się mniej emisyjne pod względem ilości wydalanych gazów cieplarnianych, które powodują ocieplanie się klimatu i pogorszenie środowiska naturalnego. Zaleceniami EFSA dla drobiarstwa jest;

  • spowolnienie tempa wzrostu kurcząt brojlerów do 50 g/dzień, a tym samym wydłużenie okresu tuczu, oraz pogorszenie współczynnika wykorzystania paszy w wyniku skarmiania większej ilości paszy dla wyprodukowania wolno rosnących kurcząt brojlerów w podobnej wielkości jak kurcząt szybkorosnących,
  • zapewnienia dostępu do wybiegów, zapewnienia dostępu do wybiegów pokrytych roślinnością, stosowanie różnych platform z rampami jako wyposażenie kurnika, a także przejścia w przyszłości na transportowanie zapłodnionych jaj, zamiast transportowania piskląt jednodniowych,
  • ograniczenie, a najlepiej wycofanie systemów klatkowych na rzecz bezklatkowego utrzymywania kur niosek, wdrożenie środków zapobiegawczych przeciwko dziobaniu oraz zapewnienie zadaszonego wybiegu.

Wg opinii ekspertów z branży drobiarskiej wprowadzenie nowych wymagań zgodnych z zaleceniami EFSA spowoduje z jednej strony spadek ilości wyprodukowanych produktów rolnych, w tym mięsa drobiowego i jaj, a z drugiej strony wzrost kosztów produkcji. Jeśli zalecenia staną się obowiązujące, to ceny żywności dla europejskich konsumentów będą wyższe, a jednocześnie dla utrzymania dotychczasowej równowagi popytowo-podażowej na europejskim rynku wzrośnie import żywności z krajów, które nie muszą stosować się do wymogów KE zalecanych przez EFSA.

Eksperci apelują o przemyślane zrewidowanie proponowanych rekomendacji z uwzględnieniem rzeczywistych możliwości sektora drobiarskiego oraz konsekwencji społeczno-gospodarczych, jakie mogą wyniknąć z ich wdrożenia. Niezbędne jest uniknięcie destabilizacji europejskiego rynku drobiarskiego, która mogłaby mieć dalekosiężne negatywne skutki zarówno dla gospodarki, jak i dla konsumentów w całej Unii. 

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 12/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma