Dzień Ojca świetną okazją do promocji mięsa indyczego!
Zbliża się Dzień Ojca obchodzony w Polsce w tym roku 23 czerwca. Nieco wcześniej, bo 16 czerwca br. (w trzecią niedzielę czerwca), zgodnie z ponad 100-letnią tradycją, Dzień Ojca obchodzony jest w USA. Podobnie zresztą jak w bardzo wielu krajach na całym świecie, chociaż w niektórych krajach Dzień ten obchodzony jest w innych terminach.
Ktoś może zapytać: A co wspólnego ma Dzień Ojca z drobiarstwem?
Otóż Diestel Family Ranch, amerykański producent indyków mający swoje kurniki, ubojnie i zakłady przetwórcze w Kalifornii, proponuje uhonorowanie najbliższej rodziny (i zaproszonych gości), którzy przyjdą w tym dniu złożyć życzenia swojemu ojcu, specjalnie upieczonymi w piekarniku podudziami indyczymi, popularnie nazywanymi pałkami.
Ta niecodzienna propozycja promocji mięsa indyczego mogłaby stać się też tradycyjnym daniem z okazji Dnia Ojca w Polsce. Tym bardziej, że Polska jest nie tylko jednym z większych producentów indyków na świecie, ale także dlatego, że przywołanie indyków w postaci smacznego dania w tym szczególnym dniu może symbolizować potęgę i siłę ojca z powodzeniem przyrównywaną do potęgi i siły charakteryzującej indyki, szczególnie indory.
Co więcej, mięso z indyków może symbolizować również potęgę i siłę polskiego drobiarstwa, tej gałęzi produkcji zwierzęcej, która w ostatnich latach stała się znaną polską marką nie tylko w Europie, ale skutecznie konkurującej także na światowych rynkach.
Coraz więcej polskich rodzin wykorzystuje mięso drobiowe do przyrządzania wspaniałych zarówno codziennych, jak i świątecznych dań. Coraz częściej też spotykamy się z promocją innych gatunków drobiu – kaczki, gęsi, indyki. Różne elementy mięsa drobiowego z powodzeniem urozmaicają posiłki spożywane w gronie rodzinnym i wśród przyjaciół. Bo mięso drobiowe jest nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo zdrowe.