Czyżby jaja z białą skorupką zaczynały być chętniej kupowane przez konsumentów?

Wydaje się, że jaja o białym kolorze skorupki stają się z dnia na dzień bardziej popularne, może nawet modne. Wprawdzie zarówno smak, jak i zawartość prozdrowotnych składników w tzw. „białych” jajach są praktycznie takie same jak w jajach ze skorupką w różnych odcieniach brązu, to coraz częściej klienci sięgają po te opakowania, w których są jaja z białą skorupką.

Można przypuszczać, że jaja z białą skorupką, zwłaszcza te z nieskazitelnie czystą skorupką, sprawiają wrażenie na konsumentach, że są to jaja pochodzące z produkcji charakteryzującej się najwyższymi standardami czystości i higieny, a zatem są bardziej bezpieczne dla zdrowia i nie będą stanowić ryzyka zakażenia się drobnoustrojami chorobotwórczymi, zwłaszcza legendarną Salmonellą.

Za postępującą modą na „białe” jaja starają się podążać producenci, którzy na swoich fermach coraz częściej wstawiają krzyżówki kur niosek znoszących jaja o białej skorupce. Firmy oferujące pisklęta do ferm jajczarskich twierdzą, że kury znoszące „białe” jaja są bardziej wytrwałe w produkcji nieśnej, częściej osiągają w swoim cyklu produkcyjnym średnią nieśność powyżej 70% (500 jaj przez 100 tygodni użytkowania), lepiej wykorzystują zjadaną paszę w przeliczeniu na masę zniesionych jaj ogółem, a także charakteryzują się łatwiejszym zarządzaniem w stadach, zwłaszcza w technologii z wolnymi wybiegami.

W tej sytuacji wydaje się, że mit o tym, że jaja z brązową skorupką są zdrowsze, smaczniejsze i pewnie pochodzą z przyzagrodowego chowu kur niosek (tzw. jaja wiejskie) będzie powoli odchodził w przeszłość, a zacznie się era jaj „białych”, nieskazitelnie czystych, a zatem – wg nowoczesnych świadomych konsumentów – zdrowotnie bezpieczniejszych.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 9/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma