Spadek cen skupu drobiu i sprzedaży mięsa drobiowego na koniec 2023 r. w porównaniu do cen z końca 2022 r.

Koniec roku zachęca do podsumowania różnego rodzaju wskaźników i porównania ich ze wskaźnikami z końca poprzedniego roku. Spróbujmy zatem porównać ceny skupu oraz sprzedaży tuszek i elementów kurcząt brojlerów i indyków na koniec 2023 r. i 2022 r. (na podstawie danych MRiRW opublikowanych w Biuletynach „Rynek mięsa drobiowego” nr 52/2022 i 51/52/2023):

 

Ceny skupu (w zł/kg) na koniec 2023 r. (w nawiasie ceny na koniec 2022 r.):

Kurczęta typu brojler  4,664 (5,733) spadek o 18,65%

Indory                         6,124 (9,369) spadek o 34,64%

Indyczki                      6,174 (9,198) spadek o 32,88%

Kaczki typu brojler     6,842 (7,688) spadek o 11,00%

 

Ceny sprzedaży tuszki i elementów z kurczaka (w zł/kg) na koniec 2023 r. (w nawiasie ceny na koniec 2022 r.):

Tuszki kurcząt brojlerów        7,081 (8,239) spadek o 14,06%

Ćwiartki z kurczaka                5,886 (6,478) spadek o 9,14%

Skrzydła z kurczaka                6,892 (7,441) spadek o 7,38%

Filety z piersi kurczaka         15,683 (19,226) spadek o 18,43%

Nogi z kurczaka                      7,111 (8,331) spadek o 14,64%

Podudzia z kurczaka                8,060 (8,177) spadek o 1,43%

Uda z kurczaka                        9,038 (9,532) spadek o 5,18%

 

Ceny sprzedaży tuszki i elementów z indyków (w zł/kg) na koniec 2023 r. (w nawiasie ceny na koniec 2022 r.):

Tuszki indyków patroszonych  14,011 (16,411) spadek o 14,62%

Filety z piersi indyka                 18,750 (27,629) spadek o 32,14%

Skrzydła z indyka                       8,520 (11,397) spadek o 25,24%

Udźce z indyka                         10,514 (17,759) spadek o 40,80%

Podudzia z indyka                      6,466 (10,619) spadek o 39,11%

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2024

Partnerzy

Zakup czasopisma