Spadek cen skupu drobiu i sprzedaży mięsa drobiowego na koniec 2023 r. w porównaniu do cen z końca 2022 r.
Koniec roku zachęca do podsumowania różnego rodzaju wskaźników i porównania ich ze wskaźnikami z końca poprzedniego roku. Spróbujmy zatem porównać ceny skupu oraz sprzedaży tuszek i elementów kurcząt brojlerów i indyków na koniec 2023 r. i 2022 r. (na podstawie danych MRiRW opublikowanych w Biuletynach „Rynek mięsa drobiowego” nr 52/2022 i 51/52/2023):
Ceny skupu (w zł/kg) na koniec 2023 r. (w nawiasie ceny na koniec 2022 r.):
Kurczęta typu brojler 4,664 (5,733) spadek o 18,65%
Indory 6,124 (9,369) spadek o 34,64%
Indyczki 6,174 (9,198) spadek o 32,88%
Kaczki typu brojler 6,842 (7,688) spadek o 11,00%
Ceny sprzedaży tuszki i elementów z kurczaka (w zł/kg) na koniec 2023 r. (w nawiasie ceny na koniec 2022 r.):
Tuszki kurcząt brojlerów 7,081 (8,239) spadek o 14,06%
Ćwiartki z kurczaka 5,886 (6,478) spadek o 9,14%
Skrzydła z kurczaka 6,892 (7,441) spadek o 7,38%
Filety z piersi kurczaka 15,683 (19,226) spadek o 18,43%
Nogi z kurczaka 7,111 (8,331) spadek o 14,64%
Podudzia z kurczaka 8,060 (8,177) spadek o 1,43%
Uda z kurczaka 9,038 (9,532) spadek o 5,18%
Ceny sprzedaży tuszki i elementów z indyków (w zł/kg) na koniec 2023 r. (w nawiasie ceny na koniec 2022 r.):
Tuszki indyków patroszonych 14,011 (16,411) spadek o 14,62%
Filety z piersi indyka 18,750 (27,629) spadek o 32,14%
Skrzydła z indyka 8,520 (11,397) spadek o 25,24%
Udźce z indyka 10,514 (17,759) spadek o 40,80%
Podudzia z indyka 6,466 (10,619) spadek o 39,11%