Bieżący numer

Archiwum

Marta Kubiś Zuzanna Wiśniewska Sebastian Kaczmarek

 W paszach wykorzystywanych w żywieniu zwierząt wyróżniamy 5 podstawowych składników pokarmowych, które można oznaczyć podczas tzw. analizy podstawowej. Jednym z głównych składników komponentów paszowych pochodzenia roślinnego jest włókno surowe (WS). Włókno surowe składa się z substancji pochodzenia roślinnego, odpornych na działanie enzymów trawiennych; są to składniki błon komórkowych oraz wewnątrzkomórkowe polisacharydy, których strawność w przewodzie pokarmowym ptaków jest bardzo mała lub całkowicie niemożliwa. Największą grupą związków wchodzących w skład WS są polisacharydy nieskrobiowe (ang. non‐starch polysaccharides, NSP).

Literatura
1.       Aftab, U., M. Bedford (2018). "The use of NSP enzymes in poultry nutrition: myths realities." World's Poultry Science Journal 74(2): 277-286.
2.       Annison, G., M. Choct (1991). "Anti-nutritive activities of cereal non-starch polysaccharides in broiler diets and strategies minimizing their effects." World's Poultry Science Journal 47(03): 232-242.
3.       Bailey, R.W. (1973). W “Chemistry and Biochemistry of Herbage”, Vol.1.P.157.
4.       Bedford, M. R, K. Autio (1996). “Microscopic examination of feed and digesta from wheat-fed broiler chickens and its relation to bird performance.” Poultry Science 75 (Supp1): 1.
5.       Bedford, M. R., H. L. Classen (1992). "Reduction of intestinal viscosity through manipulation of dietary rye and pentosanase concentration is effected through changes in the carbohydrate composition of the intestinal aqueous phase and results in improved growth rate and food conversion efficiency of broiler chicks." The Journal of Nutrition 122(3): 560-569.
6.       Bedford, M. R., A. J. Cowieson (2012). "Exogenous enzymes and their effects on intestinal microbiology." Animal Feed Science and Technology 173(1–2): 76-85.
7.       Burnett, G. S. (1966). "Studies of viscosity as the probable factor involved in the improvement of certain barleys for chickens by enzyme supplementation." British Poultry Science 7(1): 55-75.
8.       Choct, M. (1997). "Feed non-starch polysaccharides: chemical structures and nutritional significance." Feed Milling International(6): 13-26.
9.       Choct, M., A. Kocher, D. L. E. Waters, D. S. Petterson, G. Ross (2004). "A comparison of three xylanases on the nutritive value of two wheats for broiler chickens." British Journal of Nutrition 92(1): 53-61.
10.   Classen, H. L. (1996). "Cereal grain starch and exogenous enzymes in poultry diets." Animal Feed Science and Technology 62(1): 21-27.
11.   De Maesschalck, C., V. Eeckhaut, L. Maertens, L. De Lange, L. Marchal, C. Nezer, S. De Baere, S. Croubels, G. Daube, J. Dewulf, F. Haesebrouck, R. Ducatelle, B. Taminau, F. Van Immerseel (2015). "Effects of xylo-oligosaccharides on broiler chicken performance and microbiota." Applied and environmental microbiology 81(17): 5880-5888.
12.   Furness, J. B., L. R. Rivera, H.-J. Cho, D. M. Bravo, B. Callaghan (2013). "The gut as a sensory organ." Nature Reviews Gastroenterology &Amp; Hepatology 10: 729.
13.   González-Ortiz, G., K. Vienola, J. Apajalahti, M. R. Bedford (2016). “Xylanase supplementation influences performance and intestinal fermentation in broiler chicken.” Gut Microbiology, INRA-Rowett Seminar Series 10:128.
14.   González-Ortiz, G., T. T. dos Santos, K. Vienola, S. Vartiainen, J. Apajalahti, M. R. Bedford (2019). "Response of broiler chickens to xylanase and butyrate supplementation." Poultry Science 98(9): 3914-3925.
15.   Goodlad, R. A., W. Lenton, M. A. Ghatei, T. E. Adrian, S. R. Bloom, N. A. Wright (1987). "Proliferative effects of 'fibre' on the intestinal epithelium: relationship to gastrin, enteroglucagon and PYY." Gut 28(Suppl): 221-226.
16.   Hetland, H., M. Choct, B. Svihus (2004). "Role of insoluble non-starch polysaccharides in poultry nutrition." World's Poultry Science Journal 60(4): 415-422.
17.   Irish, G. G., D. Balnave (1993). "Non-starch polysaccharides and broiler performance on diets containing soyabean meal as the sole protein concentrate." Australian Journal of Agricultural Research 44(7): 1483-1499.
18.   Lee, S. A., J. Apajalahti, K. Vienola, G. González-Ortiz, C. M. G. A. Fontes, M. R. Bedford (2017). "Age and dietary xylanase supplementation affects ileal sugar residues and short chain fatty acid concentration in the ileum and caecum of broiler chickens." Animal Feed Science and Technology 234: 29-42.
19.   Morgan, A., M. R. Bedford, A. T. Wilo, M. Hopeakoski-Nurminen, K. Autio, K. Poutanen, T. Parkkonen (1995). "How enzymes improve the nutritional value of wheat." Zootecnica International 4: 44-48.
20.   Ravn, J. L., J. C. Thøgersen, J. Eklöf, D. Pettersson, R. Ducatelle, F. van Immerseel, N. R. Pedersen (2017). "GH11 xylanase increases prebiotic oligosaccharides from wheat bran favouring butyrate-producing bacteria in vitro." Animal Feed Science and Technology 226: 113-123.
21. Steenfeldt, S., A. Mullertz, F. J. Jensen (1998). "Enzyme supplementation of wheat-based diets for broilers: 1. Effect on growth performance and intestinal viscosity." Animal Feed Science and Technology 75(1): 27-43.