Bieżący numer

Archiwum :: Bieżący numer ..................................................................................................

Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 3/2019

... czytaj więcej kupując numer on - line >>>


Spis treści
2.     Tworzywa sztuczne - dobrodziejstwo i przekleństwo
         Maciej Pawlak
7.     Dwa oblicza bakterii Enterococcus hirae – od komensala do patogena drobiu
         Beata Dolka, Piotr Szeleszczuk
11.   Jod w produkcji drobiarskiej
         Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
15.   Olejki eteryczne w żywieniu drobiu
         Agata Dankowiakowska
19.   Co decyduje o zmianach w systemach utrzymania drobiu?, cz. II
         Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
23.   Efektywne wykorzystanie energii w chowie drobiu – zalecenia BAT 8, cz. II
         Przemysław Marek
28.   Ukierunkowanie mikrobiomu na rozkład włókna – nowa strategia żywieniowa
         Maciej Bochenek, Rob ten Doeschate, Tara York, Gilson Gomes
32.   Stada rodzicielskie kur mięsnych
         Henryka Grażyna Korytkowska
36.   Cynk w formie nieorganicznej czy organicznej?
         Adam Mirowski
40.   Choroby układu mięśniowo-szkieletowego kurcząt brojlerów, cz. IV
         Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
42.   Nasza pasja - Twój sukces
44.   Ważna bioasekuracja, która zapobiega, a nie leczy, cz. I
         Katarzyna Jankowska
52.   Jak i co widzą kury?
         Eugeniusz Herbut
56.   Uciążliwość odorowa ferm drobiu, cz. I
         Andrzej Konarkowski
60.   Genomowe uwarunkowania odporności kur na stres
         Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
64.   Problemy lekarsko-weterynaryjne u drobiu wodnego, cz. IV
         Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj, Natalia Styś–Fijoł, Karolina Piekarska
68.   Dobrostan kur w różnych systemach utrzymania – obserwacje własne
         Joanna Kulikowska
70.   Podatki po nowemu!
         Adam Kuźma
73.   Kolejna edycja Agro Days. Dni Hodowcy zakończona sukcesem!
74.   Szósty zmysł kury?
         Łukasz Wardecki, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha
77.   Squab – tuczone gołębie rzeźne to drób ekskluzywny, cz. I
         Franciszek Brzóska
79.   Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
         Elżbieta Anders
81.   Wyniki polskiego eksportu jaj konsumpcyjnych w 2018 roku
Katarzyna Gawrońska