Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2017
Spis treści
2.Cenne składniki żółtka jaja
Bożena Króliczewska
8.Gęś biłgorajska w gospodarstwie agroturystycznym cz. I
Aneta Kasprzykowska, Julia Riedel, Monika Michalczuk, Krzysztof Damaziak,
Aleksandra Kalińska
10.Gęsina w kuchni polskiej
Janusz R. Mroczek
14.Żywienie niosek
Joanna Brzozowska
16.Systemy zadawania paszy w chowie ściółkowym
Przemysław Marek
22.Rola naturalnych salicylanów w okresie stresu cieplnego
Andrzej Juszczuk
24.Systemy chowu drobiu a zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Henryka Grażyna Korytkowska
30.Substancje antyodżywcze w żywieniu drobiu, cz. I
Adam Mirowski
34.Transport drobiu
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
38.Sprawdzony materiał na ściany kurnika
42.Kandydoza drobiu
Małgorzata Bednarczyk
46.Żywność wygodna a mięso drobiowe
Milena Biegniewska
50.Właściwości odżywcze jaja kurzego
Maria Wiechetek
56.Protektotypy IBV - znaczenie, ogólne założenia strategii oraz immunologiczne podstawy skuteczności
Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Bartłomiej Tykałowski, Adam Śmiałek,
Andrzej Koncicki
63.Jak kokcydiostatyki wspierają zrównoważoną produkcję drobiarską?
66.Zwykła kura i jej niezwykła natura
Katarzyna Jankowska
70.Efektywność preparatu probiotycznego Lavipan green w żywieniu drobiu
Krzysztof Lipiński
74.Problematyka dioksyn w kontekście bezpieczeństwa konsumentów i renomy polskich produktów drobiarskich, cz. I
Marcin Różewicz
77.Aktywacja układu immunologicznego i jej koszty wpływające na biznes
78.Odpowiedzialność zawodowa lekarza weterynarii
Patrycja Amrozińska-Kasiak
81.II Kujawskie Spotkanie Przemysłu Paszowego
82.Bażant obrożny (Phasianus colchicus) - hodowla wolierowa, cz. II
Krystyna Jakubowska, Marcin Różewicz
85.Z kraju i ze świata
86.Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej
Elżbieta Anders
89.Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz