Zagrożenie COVID-19 powodem poważnych wyzwań dla przemysłu drobiarskiego

Produkcja drobiarska, podobnie jak i pozostałe rodzaje produkcji zwierzęcej, próbuje dostosować się do sytuacji, jaka powstała w wyniku rozprzestrzeniającego się zakażenia koronawirusem COVID-19 na całym świecie.

Wprowadzane coraz bardziej rygorystyczne ograniczenia w przemieszczaniu się ludzi, obowiązkowa kwarantanna obejmująca tysiące osób, całkowite wyłączenie lokali typu HoReCa (hotele, restauracje, catering) oraz istotne zmiany w zapotrzebowaniu klientów na określone rodzaje produktów żywnościowych, zwłaszcza tych o przedłużonej przydatności do spożycia, zmuszają przemysł drobiarski do przygotowania innego profilu produktów i zmiany systemu ich dystrybucji.

Coraz częstsze ograniczenia w transporcie międzynarodowym stanowią poważne zagrożenie dla płynnej realizacji eksportu, tym bardziej, że spada popyt ogółem na żywność, a coraz więcej krajów zachęca swoich mieszkańców do kupowania żywności produkowanej we własnym kraju.

Skalę problemów dodatkowo komplikuje postępujący brak pracowników z powodu wyłączenia coraz większej liczby osób zakażonych COVID-19 oraz odsyłanych na obowiązkową kwarantannę. Zamykanie kolejnych zakładów pracy lub ich oddziałów zakłóca sprawne funkcjonowanie dotychczasowego systemu produkcji obejmującego stada rodzicielskie, wylęgarnie i fermy tuczu brojlerów. Załamanie się produkcji przyczynia się do utraty płynności finansowej producentów, transportu i handlu.

Wszyscy zastanawiają się nad tym, jak długo będzie trwała taka sytuacja i jak będzie funkcjonował przemysł po wygaśnięciu pandemii COVID-19.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2025

Partnerzy

Zakup czasopisma