Wg KE wzrośnie konsumpcja mięsa drobiowego w UE do 2030 r.
Komisja Europejska w opublikowanym kilka dni temu raporcie „Perspektywy rozwoju rolnictwa w UE do 2030 r.” twierdzi, że głównymi czynnikami kształtowania się produkcji rolniczej w krajach UE w okresie najbliższych dziesięciu lat będą dostępność towarów rolnych i żywności ze względu na cenę, uwarunkowania wynikające z zasad zrównoważonego rozwoju oraz wygoda podczas przygotowywania codziennego pożywienia czy produkcji różnych towarów spożywczych i środków do produkcji rolnej.
Wg Raportu KE globalny rynek mięsa w najbliższych latach będzie ulegał dalszym zmianom z powodu ASF. Wzrastający eksport wieprzowiny z UE do Chin spowoduje spadek podaży tego mięsa w UE, a rosnąca z tego powodu cena przyczyni się do dalszego spadku konsumpcji wieprzowiny. Spodziewane mniejsze spożycie mięsa ogółem w UE to także wynik zmian zachodzących w przyzwyczajeniach Europejczyków, którzy będą jedli mniej mięsa z powodów etycznych, zdrowotnych i środowiskowych.
Wobec mniejszej podaży wieprzowiny i spodziewanego spadku spożycia wołowiny w UE wzrośnie spożycie mięsa drobiowego do średnio 26,6 kg/mieszkańca rocznie; jeszcze niedawno prognozowane średnie spożycie mięsa drobiowego w UE miało wynosić 24,8 kg/mieszkańca.