Mięso drobiowe i jaja już wkrótce mogą być najczęściej spożywanym pożywieniem na świecie
Globalny wzrost produkcji drobiu w zasadzie nie budzi żadnych wątpliwości wśród ludzi na całym świecie. Wysoka efektywność naturalnego przetwarzania roślinnych surowców paszowych w wysoko wartościowe mięso drobiowe (1,7 kg roślinnej paszy pozwala wyprodukować 1 kg brojlera) i jaja stanowią silną podstawę dla dalszego rozwoju tej jednej z najważniejszych gałęzi produkcji żywności.
Najprawdopodobniej już w 2022 r. konsumpcja ogółem mięsa drobiowego i jaj jako źródła białka w diecie ludzi na całym świecie wyprzedzi konsumpcję wieprzowiny, a być może z powodu ostatnich poważnych perturbacji w produkcji wieprzowiny (przypadki ASF w wielu krajach azjatyckich), fakt ten nastąpi nieco wcześniej. Powszechna akceptacja mięsa drobiowego i jaj przez ludzi z całego świata, niezależnie od ich przekonań czy religii, jest w rozwoju produkcji drobiu bardzo silnym argumentem.
Warto pamiętać, że kukurydza, jeden z najważniejszych surowców paszowych dla drobiu, rosnąca na powierzchni jednego hektara pochłania rocznie blisko 20 ton CO2 z atmosfery i wytwarza tlen potrzebny dla ponad 320 ludzi. Jeśli w Polsce kukurydza jest uprawiana na powierzchni ok. 2 mln ha, to znaczy, że uprawa tylko tej jednej rośliny pochłania w naszym kraju rocznie ok. 40 mln ton CO i wytwarza tlen dla 640 mln ludzi, więcej niż zamieszkuje w całej UE.