Bakterie Salmonella ukrywają się w mazi stawowej
Bakterie Salmonella stanowią ciągle bardzo poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa produktów drobiarskich. Salmonelloza, będąc przyczyną większości przypadków zachorowań wśród ludzi na całym świecie z powodu spożycia skażonej żywności, jest ogromnym problemem dla przemysłu drobiarskiego.
Dr Jennifer Martin z Centrum Bezpieczeństwa i Jakości Mięsa na Uniwersytecie Stanowym Kolorado, USA stwierdziła na podstawie przeprowadzonych badań, że bakterie Salmonella mogą bytować m.in. w mazi stawowej ptaków, a nie powodując wyraźnych objawów chorobowych u ptaków nie są wykrywane przez inspekcje sanitarne przy użyciu standardowych metod badania drobiu przed i po uboju.
Prawdopodobnie to właśnie tak ukryte bakterie Salmonella są jednym z głównych źródeł skażenia wielu produktów drobiarskich, nie tylko tych zawierających mięso mechanicznie odkostnione (np. wędliny drobiowe, pasztety, parówki itp.), ale również elementów tuszek sprzedawanych wraz z fragmentami kości i stawów (ćwiartki tuszek, skrzydełka itp.).