Niewielki wzrost produkcji jaj spożywczych w UE w 2018 r.
Jak informuje Komisja Europejska, produkcja jaj spożywczych w krajach UE w 2018 r. nieco wzrośnie (o 0,3%) w porównaniu do produkcji z 2017 r. do 7,3 mln ton. Ceny jaj w pierwszym kwartale 2018 r. były nadal wysokie; na koniec 2017 r. średnie ceny jaj spożywczych w UE były wyższe o 47% w porównaniu do cen z grudnia 2016 r.
Analitycy rynku jaj twierdzą, że tak wysokie ceny nie utrzymają się w ciągu całego 2018 r. Spodziewany jest wzrost produkcji jaj w tych krajach UE, gdzie produkcja jaj jest największa (wzrost produkcji w 2018 r. w porównaniu do 2017 r.): Hiszpania o 8,1%, Włochy o 2,4%, W. Brytania o 2,0%, Niemcy o 1,5% i Francja o 1%.
W krajach UE najwięcej kur niosek jest utrzymywanych w klatkach wzbogaconych (55,9%) i w kurnikach ściółkowych (25,6%). Ponad 4,5% jaj pochodzi z produkcji organicznej, natomiast 3,9% z produkcji w systemie wolnych wybiegów.