W Golinie powstaje nowy zakład uboju i przetwórstwa drobiu

 

Polżywność Sp. z o.o. postanowiła wybudować nową ubojnię drobiu w podstrefie ekonomicznej w Golinie k/Jarocina. Na prawie 8 hektarach powstaną hale produkcyjne, oczyszczalnia ścieków, budynek administracyjno-socjalny, portiernia i maszynownia.

Zakład Przetwórstwa Drobiu w Golinie, najnowocześniejszy tego typu w Polsce, którego budowa ma być zakończona na początku 2019 r., zatrudni ponad 200 pracowników. Technologia uboju (13 tys. kurcząt/godz.) i przetwórstwa mięsa drobiowego – jak twierdzi Mateusz Burczak, prezes zarządu Polżywnośćbędzie „na miarę dwudziestego pierwszego wieku”. Tylko trzy firmy na świecie wykorzystują taką technologię – poinformował prezes Burczak.

Przypomnijmy, że Polżywność Sp. z o.o. (kapitał zakładowy 110 tys. zł) jest w całości własnością powstałej w 2017 r. Polven Sp. z o.o. (kapitał zakładowy 10 tys. zł), w której wszystkie udziały należą do Cornum Capital S.a. Sicav - Fis oraz Blue Sea Investments SociÉtÉ A ResponsablitÉ LimitÉe, dwóch poważnych firm finansowych z Luksemburga.

Sprawdź też nowy
numer miesięcznika
Okładka numeru 4/2025

Partnerzy

Zakup czasopisma