Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 3/2014
Spis treści
2.
Problem ściółki - nieco inaczej
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
8.
Ogólne zasady mycia i dezynfekcji w przemyśle drobiarskim w
ramach HACCP
Mirosław Michalski
12.
Mięso drobiowe jako żywność funkcjonalna - bariery w rozwoju
produkcji
Zenon Zduńczyk
16.
Kleszcze - groźne pasożyty człowieka
Konstanty Romaniuk
20.
Zakażenia pierwotniakiem z rodzaju Eimeria sp. w stadach
brojlerów kurzych - wybrane metody diagnostyczne i
monitorowanie zagrożenia
Sebastian Janiszewski, Sebastian Nowaczewski
26.
Jubileusz profesora dr h.c. Andrzeja Farugi
29.
Zioła jako skuteczne narzędzie w kontroli kokcydiozy
Anna Arczewska-Włosek, Sylwester Świątkiewicz
32.
Prewencja, bioasekuracja i profilaktyka podstawą
bezpieczeństwa i zdrowotności w chowie strusi (Struthio
camelus), cz. II
Henryk Maciołek, Monika Białek
36.
Wybrane aspekty fizjologii układu oddechowego ptaków
Bożena Króliczewska
42.
Normy PN w sektorze drobiarskim - dobrowolne czy
obowiązkowe?
Elżbieta Anders
46.
Utrzymanie wysokich parametrów produkcyjnych ptaków w
kurnikach 30-letnich, czyli odpowiednie zarządzanie i
bioasekuracja ferm, cz. II
Ireneusz Stachowiak, Monika Michalczuk, Krzysztof Damaziak
50.
Odpowiednie proporcje gwarantują skuteczność
Albert Nakielski
52.
Dr Halina Bielińska w „lustrze”, a dokładniej w niemieckim
„Der Spiegel”
Maciej Pawlak
54.
Produkcja indyków w Polsce w 2013 r.
Marian Biegański
58.
Wpływ wybranych czynników żywieniowych na mineralizację
układu kostno-szkieletowego drobiu
Bartosz Kierończyk, Mateusz Rawski, Jakub Długosz,
Damian Józefiak
64.
Perlica sępia (Acryllium vulturinum)
Tomasz Doroń
68.
Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej
dotyczące sektora jaj i mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
71.
Skąd się bierze kanibalizm u drobiu?
Henryka Grażyna Korytkowska
74.
Udany bankiet biznesowo-integracyjny w hotelu Przepióreczka
w Nałęczowie
75.
Międzynarodowe Targi IPPE Atlanta USA
76.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Barbara Ulatowska
80.
Notowania