Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2013
Spis treści
Spis treści
2.
Od branżowego laboratorium badawczego do COBRD w Poznaniu, cz. IIIc
Tadeusz Grabowski
8.
Produkcja indyków w Polsce w 2012 r.
Marian Biegański
12.
Zastosowanie niekonwencjonalnych komponentów paszowych w żywieniu drobiu
Bogusława Pyka, Elżbieta Kopczyńska
15.
Genetyczny potencjał wzrostu brojlerów, a opłacalność ich produkcji, cz. XIII
Alina Rachwał
19.
Sytuacja branży drobiarskiej po wprowadzeniu unijnej Dyrektywy dobrostanowej dla kur nieśnych (2012) i kurcząt brojlerów (2007)
Stanisław Wężyk
23.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Wzbogacanie jaj w kwasy omega-3
Bożena Króliczewska
26.
Prof. dr hab. Tadeusz Straszewski (1923-2000)
Ewa Gornowicz
29.
Dobrostan i behawioryzm
Henryka Grażyna Korytkowska
32.
Kur siwy (Gallus sonneratii)
Tomasz Doroń
36.
Wybór odpowiedniego silosu do kurnika
Wojciech Grudzień
39.
Mykoplazmozy - znaczenie diagnostyki zakażeń w kontekście doboru skutecznej profilaktyki
Krzysztof Chudzik
42.
Zioła - naturalny antybiotyk przeciwko kokcydiozie
Daniel Hering
44.
Prozdrowotna modyfikacja produktów drobiarskich jako przykład wykorzystania innowacyjnych rozwiązań w produkcji zwierzęcej
Paweł Konieczka
47.
Problem much w kurnikach, powracający jak bumerang
Katarzyna Jankowska
53.
HACCP - system zapobiegania zwalczaniu i rozprzestrzenianiu się ptaszyńca kurzego w kurnikach
Stanisław Ignatowicz
58.
In memoriam
Alina Wieliczko
60.
Listy
62.
Dobra pasza i dbałość o zdrowie kurcząt dają wysoką skuteczność produkcji
Tomasz Kodłubański
64.
Ułatwiajmy sobie pracę stosując poprawne słownictwo, cz. IX
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
67.
Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej dotyczące sektora jaj i mięsa drobiowego oraz pasz
Elżbieta Anders
68.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Barbara Ulatowska
72.
Notowania