Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2022
Spis treści
2.Ptaki, nie tylko domowe raport - 2022
M. Pawlak
8.Hodowle in vitro jako istotny model w badaniach nad poprawą parametrów produkcyjnych
i zdrowotnych u drobiu
A. Dunisławska
12.Efekty krzyżowania populacji drobiu (PIŚMIENNICTWO)
P. Dobrzyńska,M. Hejdysz, T. Szwaczkowski
15.Problemy u drobiu związane z układem mięśniowym
W. Kozdruń
18.Optymalne żywienie witaminowe dotyczące bardziej zrównoważonej produkcji zwierzęcej (CAŁY ARTYKUŁ)
K. Asman
21.Wykorzystanie materiałów paszowych pozyskiwanych z larw owadów a jakość mięsa drobiowego
B. Kierończyk, P. Szymkowiak, D. Józefiak
26.Dobry start piskląt – dlaczego jest ważny? (CAŁY ARTYKUŁ)
A. Andrzejewska–Zasiadczyk
28.Wpływ czynników żywieniowych na przebieg kokcydiozy
A. Mirowski
34.Małe rozmiarem, duże potencjałem? Wybrane nanocząstki w żywieniu drobiu, cz. III
A. Matuszewski, D. Bień, P. Ciborowska, J. Urban
37.Bakterie z rodzajów Salmonella i Escherichia najczęściej występującą mikroflorą patogenną w mięsie drobiowym (PIŚMIENNICTWO)
E. Hać-Szymańczuk, A. Cegiełka, M. Chmiel
42.Wpływ nowych aminokwasów, argininy i histydyny, na jakość mięsa kurcząt brojlerów (CAŁY ARTYKUŁ)
D. Siebert
46.Ochrona przed ptasią grypą – wymagania odnośnie do bioasekuracji ferm drobiarskich
P. Marek
52.Możliwości zastosowania bioaktywnych ekstraktów z oliwek i oliwy w celu uzyskania właściwego (CAŁY ARTYKUŁ)
statusu zdrowotnościowego przewodu pokarmowego u drobiu
M. Blanch, G. Tedó, J.J. Pastor, M. Kamiński
57.Środowiskowe skutki intensyfikacji produkcji żywności (PIŚMIENNICTWO)
Z. Zduńczyk
62.Barwniki w diecie kur niosek, cz. I
J. Riedel, W. Wójcik, K. Damaziak
66.Kontrola zapaleń skóry łapek u drobiu (CAŁY ARTYKUŁ)
P. Fernández Lopez-Brea
69.Izoflawony – skutki u drobiu (PIŚMIENNICTWO)
M. Gajęcka, M. Gajęcki
74.Kompendium o piórach – budowa, zagrożenia i wskazówki w produkcji (PIŚMIENNICTWO)
Z. Brzycka, W. Ragus, M. Grzybulska, J. Biesek
78.Stosowanie metod bezantybiotykowych w celu ograniczania biegunek i niestrawności u drobiu – przykłady wybranych przypadków terenowych (CAŁY ARTYKUŁ)
A. Andrzejewska–Zasiadczyk, A. Nakielski
81.Targi EuroTier (TARGI)
82.Nowelizacja kodeksu spółek handlowych – istotne zmiany dla branży drobiarskiej, cz. I
R. Karbowska-Kuźma
86.Informacje rynkowe
88.Aktualne szacunki dynamiki rocznych zmian bieżącej produkcji
drobiarskiej na podstawie danych o wylęgach piskląt
M. Szymyślik