Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2022

Kup teraz

Spis treści

2.Ptaki, nie tylko domowe raport - 2022

M. Pawlak

8.Hodowle in vitro jako istotny model w badaniach nad poprawą parametrów produkcyjnych

i zdrowotnych u drobiu

A. Dunisławska

12.Efekty krzyżowania populacji drobiu (PIŚMIENNICTWO)

P. Dobrzyńska,M. Hejdysz, T. Szwaczkowski

15.Problemy u drobiu związane z układem mięśniowym

W. Kozdruń

18.Optymalne żywienie witaminowe dotyczące bardziej zrównoważonej produkcji zwierzęcej (CAŁY ARTYKUŁ)

K. Asman

21.Wykorzystanie materiałów paszowych pozyskiwanych z larw owadów a jakość mięsa drobiowego

B. Kierończyk, P. Szymkowiak, D. Józefiak

26.Dobry start piskląt – dlaczego jest ważny? (CAŁY ARTYKUŁ)

A. Andrzejewska–Zasiadczyk

28.Wpływ czynników żywieniowych na przebieg kokcydiozy

A. Mirowski

34.Małe rozmiarem, duże potencjałem? Wybrane nanocząstki w żywieniu drobiu, cz. III

A. Matuszewski, D. Bień, P. Ciborowska, J. Urban

37.Bakterie z rodzajów Salmonella i Escherichia najczęściej występującą mikroflorą patogenną w mięsie drobiowym (PIŚMIENNICTWO)

E. Hać-Szymańczuk, A. Cegiełka, M. Chmiel

42.Wpływ nowych aminokwasów, argininy i histydyny, na jakość mięsa kurcząt brojlerów (CAŁY ARTYKUŁ)

D. Siebert

46.Ochrona przed ptasią grypą – wymagania odnośnie do bioasekuracji ferm drobiarskich

P. Marek

52.Możliwości zastosowania bioaktywnych ekstraktów z oliwek i oliwy w celu uzyskania właściwego (CAŁY ARTYKUŁ)

statusu zdrowotnościowego przewodu pokarmowego u drobiu

M. Blanch, G. Tedó, J.J. Pastor, M. Kamiński

57.Środowiskowe skutki intensyfikacji produkcji żywności (PIŚMIENNICTWO)

Z. Zduńczyk

62.Barwniki w diecie kur niosek, cz. I

J. Riedel, W. Wójcik, K. Damaziak

66.Kontrola zapaleń skóry łapek u drobiu (CAŁY ARTYKUŁ)

P. Fernández Lopez-Brea

69.Izoflawony – skutki u drobiu (PIŚMIENNICTWO)

M. Gajęcka, M. Gajęcki

74.Kompendium o piórach – budowa, zagrożenia i wskazówki w produkcji (PIŚMIENNICTWO)

Z. Brzycka, W. Ragus, M. Grzybulska, J. Biesek

78.Stosowanie metod bezantybiotykowych w celu ograniczania biegunek i niestrawności u drobiu – przykłady wybranych przypadków terenowych (CAŁY ARTYKUŁ)

A. Andrzejewska–Zasiadczyk, A. Nakielski

81.Targi EuroTier (TARGI)

82.Nowelizacja kodeksu spółek handlowych – istotne zmiany dla branży drobiarskiej, cz. I

R. Karbowska-Kuźma

86.Informacje rynkowe

88.Aktualne szacunki dynamiki rocznych zmian bieżącej produkcji

drobiarskiej na podstawie danych o wylęgach piskląt

M. Szymyślik

Kup teraz

Partnerzy

Zakup czasopisma